Összetartozás és elfogadás

Persze akadnak olyanok is, akik kevésbé hajlandóak erre. A gondozók, ápolók többsége nő. Ők hatalmas áldozatot vállalnak, hiszen az autista gyermekek, fiatalok gondozása és fejlesztése nagyon megterhelő szolgálatot jelent. Ez a magyarázata annak, hogy az ápolást végzők körében viszonylag nagy a cserélődés. Az intézmény általános iskolai részében harmincnyolcan tanulnak, vannak köztük bejárók is. Tizennyolc évnél fiatalabb bentlakók huszonnégyen élnek itt. Karácsondon működik egy felnőtt lakóotthon is, de a bővítési lehetőség itt már hat-hét éve megszűnt.

 

József atya Söréden kezdett el fogyatékos fiatalokkal foglalkozni, és három évvel ezelőtt újra megtalálta ez a feladat. A gondozókat és a munkatársakat nagyon megviseli, amikor látják, mennyi mindent lehet elérni az autisták fejlesztésében, ám a körülmények és az eszköztelenség olykor meggátolja ezt. A szívük szakad meg, amikor egy-egy tizennyolc éves fiatal kezét el kell engedniük, holott tudják: még szüksége lenne a további gondozásra.


A most megrendezett programsorozattal kapcsolatban Szabó József ferences atya elmondta: a többnapos esemény Rúzsa Magdi-koncerttel, nyílt nappal és számos más érdekességgel várta a gyöngyösieket. Egy közös séta során több száz ember gyalogolt fel az Országos Kéktúra útvonalán a Kékes tetőre. Az autizmus színe a kék, ezért a hegytetőről kék lufikat engedtek felszállni a magasba (képünkön), ezzel is jelképezve összetartozásukat és a közösségüket.

r.b.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .