Orvietóba zarándokoltak a Pápai Magyar Intézet lakói

A zarándoklatot Németh Norbert rektor és Ignazio Ceffalia vezette. Az olasz pap a nyelvgyakorlásra biztosít lehetőséget az intézetben élő magyar ösztöndíjasok számára.
Az intézményben lakók számára ajándék és Istentől kapott kegyelem volt, hogy – bár hazájuktól távol – alkalmuk nyílt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülésre. Hiszen egy-egy olyan helyszínen, ahol egykor eucharisztikus csoda történt, az ember kissé elcsendesedve és az imádságban elmélyülve igazán közel érezheti magát az Oltáriszentségben velünk és köztünk élő Jézussal, aki „Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk” – miként a 2020-as kongresszus imádságában mondjuk minden szentmise előtt.
Az egynapos kirándulás Orvieto városában kezdődött, ezután Bolsena városában megtekintették az eucharisztikus csoda helyszínét és a főbb nevezetességeket. A zarándoklat Mon­te­­­fi­asconéban zárult.
A Németh Norbert rektor vezette Pápai Magyar Intézetnek az idei akadémiai évben egy olasz mellett hét magyar lakója van, akik négy különböző pápai egyetemen végzik a tanulmányaikat: Ádám Miklós, az Esztergom-budapesti főegyházmegye papja a Pápai Biblikus Intézetben biblikumot, a Szabadkai Egyházmegyéből való Kara Nándor a Pápai Szent Kereszt Egyetemen liturgikus teológiát, a Szombathelyi egyházmegyéből érkezett Óra Krisztián az Augustinianumban patrisztikát tanul. Az egri főegyházmegyés Füleczki István és a győri egyházmegyés Vlaj Márk dogmatikát, a Pécsi egyházmegyéből való Szép Attila erkölcsteológiát, a szintén egri főegyházmegyés Vers­ler Sándor pedig fundamentális teológiát hallgat a Pápai Gergely Egyetemen.

*

A bolsenai eucharisztikus csoda bizonyítéka Orvieto kincse lett. 1263-ban egy Peter von Prag nevű német pap misézett Bolsenában, a Szent Krisztina-templomban. Komoly kételyei támadtak azzal kapcsolatban, hogy Krisztus valóságosan jelen van-e az átváltoztatott ostyában. Amikor a templomban az átváltoztatás szavait kimondta, vércseppek jelentek meg az ostyán. A vér végigfolyt a kezén, majd lecsöppent az oltárra és a korporáléra. Amint ezt látta, félbeszakította a misét, és sietve Orvi­etóba utazott az ott tartózkodó IV. Orbán pápához. A történet hallatán a pápa megbocsátott neki a kételkedéséért, és megbízottakat küldött Bolsenába, hogy vizsgálják ki az esetet. Később a csoda bizonyítékát, a Szent Vérrel átitatott korporálét Orvietóba vitték át, ott őrzik ma is. A sekrestyés és a plébánia valamennyi híve, akik tanúi voltak az eseménynek, megerősítették a csodát. Egy évvel később, 1264 augusztusában Orbán pápa elrendelte az úrnapját, Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepét.

Forrás és fotó: Füleczki István/Pápai Magyar Intézet

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .