Öröm és megerősítés

„A Temesvári Egyházmegye számára is nagy öröm a Szentatya látogatása. Mindenki tudja, hogy ez most nem csupán ökumenikus, hanem lelkipásztori látogatás is. Így vált lehetségessé, hogy az erdélyi hívek közé is eljön a pápa. Számomra külön öröm, hogy Csíksomlyóra, a szülőfalum közelébe is ellátogat. Öröm, mert tudjuk, hogy a Szentatya idős. Ha mégis vállalta, hogy eljön Romániába, és háromnapos látogatást tesz itt, azt nagy megtiszteltetésnek kell vennünk.
Mindez két dolgot jelent számunkra. Az Egyházunk egyetemes; Szent Péter utóda, Krisztus földi helytartója a világegyház valóságát hozza el közénk, s ez ugyanakkor az egység jele is. A Szentatya az, aki egységbe fogja a Katolikus Egyházat. Ebben is megerősít majd bennünket ez a látogatás. A Szentatya szellemisége, lelkülete nagyon közel áll a szívünkhöz, ezért is öröm a látogatása. Húsz év után újra pápa érkezik hozzánk, s most több egyházmegyébe is ellátogat.
Szeretném, ha ez a látogatás ténylegesen szolgálná az egységet is. A Szentatyát a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia, az államelnök és a Román Ortodox Egyház feje, a pátriárka is meghívta – már ez is egyfajta egységesítő tényező lehet. Külön öröm, hogy Szentatyánk ebben az értelemben lehet az egység jele. Imádkoznunk kell azért, hogy ez meg is valósuljon. Amikor Szent II. János Pál pápa járt itt, Romániában, akkor is egyfajta egység mutatkozott az Ortodox Egyházzal. Akkor a pápa nem jöhetett el Erdélybe, az egy ökumenikus látogatás volt.
Reméljük, hogy Ferenc pápa látogatása örömet fog jelenteni a többi felekezet számára is. Az előkészületeket is ebben a szellemben igyekszünk megélni. Azért imádkozom, hogy ez a látogatás mindannyiunk öröme legyen.”

Lejegyezte: Fábián Róbert
Forrás és fotó: Romkat.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .