Örményországi együttműködés

 

 

A PPKE korábban is szoros és kiemelkedően jó tudományos és képzési kapcsolatokat ápolt Örményországgal és az örmény kulturális intézményekkel. Ezeket a kapcsolatokat az egyetem az utóbbi években nemcsak fenn tudta tartani, hanem 2016 tavaszán erősítette is. Ruben K. Mirzakhanján és Szuromi Szabolcs rektorok közös szándékának köszönhetően lényegi lépés történt 2016. október 21-én, amikor Ruben K. Mirzakhanján és Fodor György dékán közösen avatta fel a PPKE piliscsabai campusán az újonnan fel­ál­lí­tott­ ­ar­meno­ló­giai tanszéket.
A magyar katolikus egyetem delegációja március 10-én viszonozta a jereváni intézmény képviselőinek látogatását. A gyorsan fejlődő kapcsolatokat jól mutatja a már most jelentős mértékű hallgató- és oktatócsere, valamint a két intézmény – előkészítés alatt álló – közös képzési programja.
Az újabb látogatás alkalmával a PPKE delegációja felkereste a Világosító Szent Gergely (†325 körül) által alapított, sziklába vájt Geghard-kolostort, amely jelenlegi formáját a X–XIII. században nyerte el, különösen a Pros család adományainak köszönhetően.
Ezt követően Jerevánban Szuromi Szabolcs a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (BTK) díszdoktorává avatta Ruben K. Mirzakhanján rektort a művészettörténeti kutatások terén elért kimagasló tudományos eredményeiért, valamint a nem­zet­kö­zie­sí­tés­ben végzett kiváló munkájáért. Az új díszdoktort Kovács Bálint, a PPKE BTK megbízott tanszékvezetője méltatta.
A jereváni Örmény Állami Pedagógiai Egyetem ez alkalommal adta át a PPKE BTK Ar­­me­nológiai Tanszékének azt a háromszáz kötetet, amelyből hatvan az Örmény Apostoli Egyház katholikosza, II. Garegin ajándéka.
A PPKE képviselői intenzív tárgyalásokat folytattak a már megindult együttműködés további lehetőségeiről és újabb területeiről, valamint a közös képzés gyakorlati megszervezéséről. A két intézmény vezetőit magánkihallgatáson fogadta Ecsmiadzinban II. Garegin örmény katholikosz. A szívélyes hangulatú és a protokolláris időkeretnél jóval hosszabb ideig tartó találkozón mind II. Garegin, mind Szuromi Szabolcs örömét fejezte ki az egyre erősödő kapcsolatok miatt, valamint azért, hogy az együttműködés jelentős szerepet tölt be a két keresztény egyház közötti viszonyban.

Forrás és fotó: PPKE Rektori Hivatal

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .