Önzetlenül másokért

A díjra minden évben egyházmegyénként legfeljebb három plébániai önkéntes karitászmunkatársat javasolhat a helyi karitászigazgató. Az elismerést azok a plébániai önkéntes karitászmunkatársak kapják, akik a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorulókért, például az idősek, a betegek, a családok, a gyermekek, a társadalom peremére sodródók támogatásáért.


A Magyar Szentek templomában október 6-án Spányi Antal püspök vezetésével szentmisében adtak hálát az önzetlenül másokért végzett szolgálatért az egyházmegyei karitászigazgatók, a díjazottak és az önkéntesek.

A püspök, a Katolikus Karitász elnöke szentbeszédében így fogalmazott: a segítség, a szeretet ereje formálja az emberek gondolkodását. A karitász munkáján keresztül az emberek megtapasztalják a szeretet erejét, és ez átformálja gondolkodásukat. A karitász önkéntesei mindig szeretettel fordulnak a rászorulók felé. Küldetésükben Krisztust viszik magukkal, és látogatásaik során az ő szavát teszik hallhatóvá, Krisztust látják minden rászorulóban. Szolgálatuk nem vár dicséretet, mégis fontos, hogy elismerjük munkájukat, amellyel példát adnak mindnyájunknak – mondta Spányi Antal püspök.

A Caritas Hungarica-díj célja továbbá Árpád-házi Szent Erzsébet példája nyomán buzdítani a karitatív tevékenységre, és példaképül állítani mások elé azokat a köztünk élő híveket, akik Krisztus szeretetével önzetlenül segítenek a rászorulókon Jézus tanítása szellemében: „…mert éhes voltam és ennem adtatok, szomjas voltam és innom adtatok, vándor voltam és befogadtatok, mezítelen voltam és felruháztatok, beteg voltam és meglátogattatok, börtönben voltam és fölkerestetek…” (Mt 25,35–36)

A díjakat – az elismerő oklevelet, a karitászlogót ábrázoló arany kitűzőt és a szervezet történetét bemutató könyvet – Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke és Écsy Gábor atya, a segélyszervezet országos igazgatója adta át.

TV

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .