Önkéntes szolgálat

A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény felekezet (római katolikus, református, evangélikus) felkérésére az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány szervez. Magyarország fiatalságát hívják közös összefogásra, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat országszerte. A vállalt munka lehet intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek). Elsősorban olyan, tizennégy és harminc év közötti fiatalok jelentkezését várják – csoportosan vagy egyénileg –, akik szívesen szánnak egy hétvégét másokra. Regisztrálni a 72 óra kompromisszum nélkül honlapján lehet: www.72ora.hu.


A 72 óra célja, hogy meghívja a fiatalokat, elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályba tartozókat: tegyék szabaddá magukat ezen a hétvégén, és segítsenek ott, ahol szükség van rá. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére. Szeretnék, ha a részt vevő fiatalok megtapasztalnák: együtt nagy dolgokra képesek, és nagyszerű érzés, nagy ajándék másoknak segíteni.
A 72 óra olyan tevékenységeket kínál, amelyek iskolai közösségi szolgálatként is végezhetőek. Ennek módjáról szintén a 72 óra honlapján lehet tájékozódni.
A kezdeményezés Németországból indult, és 2002 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. Magyarországon a háromnapos összefogás 2006-ban valósult meg először, akkor még csak a Szombathelyi és a Győri egyházmegyében. Az akciót 2007 márciusában szervezték meg először ökumenikusan, országos szinten. Tavaly hetvenöt helyszínen nyolcezer fiatal vett részt az önkéntes szolgálatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..