Önkéntes szolgálat

A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény felekezet (római katolikus, református, evangélikus) felkérésére az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány szervez. Magyarország fiatalságát hívják közös összefogásra, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat országszerte. A vállalt munka lehet intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek). Elsősorban olyan, tizennégy és harminc év közötti fiatalok jelentkezését várják – csoportosan vagy egyénileg –, akik szívesen szánnak egy hétvégét másokra. Regisztrálni a 72 óra kompromisszum nélkül honlapján lehet: www.72ora.hu.


A 72 óra célja, hogy meghívja a fiatalokat, elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályba tartozókat: tegyék szabaddá magukat ezen a hétvégén, és segítsenek ott, ahol szükség van rá. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére. Szeretnék, ha a részt vevő fiatalok megtapasztalnák: együtt nagy dolgokra képesek, és nagyszerű érzés, nagy ajándék másoknak segíteni.
A 72 óra olyan tevékenységeket kínál, amelyek iskolai közösségi szolgálatként is végezhetőek. Ennek módjáról szintén a 72 óra honlapján lehet tájékozódni.
A kezdeményezés Németországból indult, és 2002 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. Magyarországon a háromnapos összefogás 2006-ban valósult meg először, akkor még csak a Szombathelyi és a Győri egyházmegyében. Az akciót 2007 márciusában szervezték meg először ökumenikusan, országos szinten. Tavaly hetvenöt helyszínen nyolcezer fiatal vett részt az önkéntes szolgálatban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .