Nyitottan a város felé is

A lelkészségi központon belül önállóan működő felekezeti lelkészségek amit csak lehet, közösen szerveznek. A Lelkészségi Fesztivál, a Biblia hete november 10-én örömteli istentisztelettel kezdődött, ahol a felekezetek püspökei – köztük Katona István egri püspök – és az egyetemi vezetés képviselői, valamint a diákság együtt adtak hálát a közös történetért.

Az egyetem előcsarnokában interaktív biblia-kiállítás nyílt, ahol az ember és Isten közötti kapcsolat útját, a Szentírás születésének fázisait mutatták be ötletesen. Telefonfülke a készülékből szóló „útmutatókkal” „rádió” (két konzervdoboz közti fonalat megfeszítve a két fél hallja egymást a dobozból) dobókocka, melynek oldalait átfordítva hat különböző nyelven olvasható egy ige. Kézi sajtón (kezdetleges nyomda) próbálhattuk ki, miként nyomtatták először a magyar nyelvű (Károliféle vizsolyi) bibliát. Abban a vizsolyi épületben, ahol a nyomtatást annak idején titokban végezték, jelenleg vendégfogadó van. A tulajdonosa, Daruka Mihály tartotta a különösen érdekes nyomdászati bemutatót és ismertetőt. Végül a „könyvespolcnál” a Biblia „könyveit” csak a helyes sorrendben lehet a helyükre tenni.

A hét folyamán déli bibliaolvasások, Cserháti Ferenc professzor előadása, a Csík zenekar koncertje és táncháza várta a diákokat. Lehetett önismereti tesztet gyakorolni a korintusi levél szeretethimnusza (1 Kor 13,4-8,13) alapján. A„szeretet” szó helyére tegyük nevünket, például így: „… Józsi türelmes, Józsi jóságos, Józsi nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély, stb…, majd képzeljük magunk elé egy-egy ismerősünk arcát, és olvassuk le róla a pontszámot. Hogy pontosan értsük, mi a szeretet értéke és fontossága életünkben, a „szerző” még hozzáteszi: „A szeretet nem szűnik meg soha.” (Ide is kéretik behelyettesíteni nevünket.) Nehéz a felsőoktatásba kerülő ifjak érdeklődését felkelteni az első években – mondta Hess István jezsuita egyetemi lelkész, amikor az eddigi lelkészségi tapasztalatokról kérdeztük. – Egy részüket készületlenül éri a magasabb követelményszint, s idejüket nagyon leköti az ismeretek pótlása. Mások pedig túlságosan belevetik magukat a szórakozós, ivócimborás életmódba. A felsőbb évesek már nyitottabbak lelkileg. Rendszeresen szentségimádásokat, déli csendes perceket tartunk az avasi jezsuita gimnázium templomában, a vasárnapi, este 8-kor kezdődő misék előtt sportfoglalkozások mozgatják meg a fiatalokat.  Karitatív csoportunk kórházlátogatásokat vállal, valamint gyűjtéseket, most a karácsony előtt is várjuk a „cipősdoboznyi figyelmességeket” a gyergyószárhegyi árva gyerekeknek.

Húsvéti örömút, zenetábor. Beszédesek voltak idei rendezvényeink. Felnőtt keresztelő, zarándoklat, kirándulás, nyári tábor erősítette a csapatot. (További programokról olvashatunk a www.mikell.hu oldalon) A miskolci egyetem lassan hatvanéves történetében valamilyen módon mindig jelen volt a pasztoráció – az üldöztetés éveiben a plébániai csoportokon keresztül ugyan önszerveződő formában, de olyan lelkes papok irányításával, mint Móró Sándor, Mándy Zoltán, Kartal Ernő, Zajacz Ernő. Az ökumenikus lelkipásztori munka már a lelkészségi iroda megnyitása előtti években elkezdődött az Egyetemi esték mellett a Nyitni- Kék kerekasztallal, valamint a református szervezésű filmklubbal.

A római katolikus lelkészség anyagi és eszközbeli alapjait a Renovabis és a Fidentia németországi segélyszervezetek pályázatai, s újabban az egri érsekség támogatásai biztosítják. A lelkipásztori munkatársak Szibig Ágnes és Czopf Klára (Szent Ferenc Kistestvérei) nővérek, akik az irodaszolgálat mellett a három kisközösségben – egyetemisták és már végzettek csoportjai – is tevékenyek. Szeretnék megszólítani programjaikkal, akcióikkal nemcsak az egyetem, hanem a város ifjúságát is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .