Nyitott kapuk

A napot Süllei László általános helynök nyitotta meg, aki Erdő Péter bíboros nevében köszöntötte a résztvevőket. Az egyházmegye közössége lélekben főpásztorával van Rómában – fejezték ki az egybegyűltek. Megtekintettek egy filmrészletet Erdő Péternek a II. vatikáni zsinatról tartott előadásából, majd Durzák Anna és Pálmai Árpád verses-dalos összeállítása a művészet nyelvén szólt arról, mit jelent hinni.

Délelőtt Cserháti Ferenc segédpüspökkel beszélgetett Török Bernát alkotmányjogász és a Mátyás-templom ministránsvezetője. Isten nélkül nem mehetünk tovább – idézte fel Cserháti püspök XVI. Benedek egyik gondolatát, és számba vette korunk reménykeltő és aggasztó jeleit. Elsőként a fiatalság nyitottságát, a hiteles emberekért megnyilvánuló áldozatkészségét, az értékek utáni éhségét emelte ki. Lehetőség, ugyanakkor kihívás is ez – mondta a püspök, és hangsúlyozta a fiatalokhoz való őszinte közeledés szükségességét. Hitet átadni azt jelenti, hogy egy életformát adok tovább – fogalmazott Cserháti Ferenc.


A nap folytatásában tanúságtételek hangzottak el. Esztergomi plébániák, oktatási intézmények – egy gimnázium, egy általános iskola és egy óvoda, szociális tevékenységet folytató szervezetek, pasztorációs törekvések képviselői mutatkoztak be és rajzoltak képet Esztergom életéről. Megismerhettük a Szent Anna-, a szentgyörgymezői és a vízivárosi plébánia mindennapjait. Az oktatás területéről tanúságot tettek a ferences gimnázium, a Mindszenty általános iskola és a Szent Erzsébet óvoda képviselői.

Székely János segédpüspökkel együtt részt vettek a hit napján a Cursillóhoz tartozó roma családok és a Spanyolországból tizenhárom évvel ezelőtt Magyarországra települt Péter marista szerzetestestvér is. Arról a hitről tettek tanúságot, amely a mai világban gyakran van kitéve ellenszélnek. Bemutatkozásuk azt közvetítette, hogy a roma közösség valóban örülni tud annak, amit Istentől ajándékba kapott. Koncsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója a katolikus művészet és hitátadás kapcsolatáról beszélve hangsúlyozta, hogy a keresztény művészetet bemutató múzeumként tudatában vannak küldetésüknek: a művészi szépségen keresztül szólítják meg az embereket. Harmai Gábor belvárosi plébános a kommunikációról és a hit átadásának témájáról beszélve kiemelte a médiumok szerepét a hit közvetítésében. A bemutatkozások sorába bekapcsolódott az esztergomi máltaiak csoportja, a MÉCS családközösség és a Ferences Szegénygondozó Nővérek közössége is.

A hit napjának végén Meszlényi püspök tiszteletére felajánlott hálaadó szentmisére gyűltek össze a résztvevők az esztergomi bazilikában. Székely János segédpüspök köszöntötte a híveket. Beszédében a hit napját kegyelmi időnek nevezte, amikor a magyar kereszténység bölcsőjéhez mint forráshoz léphetünk oda, hogy hitünk megtisztuljon és újjászülessen. „Hálaadás ez a szentmise vértanúnkért, aki hitre és hűségre tanít” – fogalmazott Székely János segédpüspök.

Fotó: Mudrák Attila

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .