Nyitás az ortodoxia felé

Miután úgy hírlett, hogy II. János Pál csak Bukarestet keresi fel, az erdélyi magyar főpásztorok azonnal levelet írtak a Szentatyának. Azt kérték, látogasson el az erdélyi görög katolikusok központjába, Balázsfalvára és a magyar katolikusok zarándokhelyére, Csíksomlyóra is. Végül az erdélyi látogatásra nem kerülhetett sor, valószínűleg azért, mert ezt a látogatást a Szentszék mindenekelőtt a keleti ortodox kereszténység felé való nyitás lehetőségének tekintette.

A magyar hívek csalódottságát a gyulafehérvári pásztorlevél igyekezett orvosolni. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek kifejtette: a Szentatya romániai látogatása elsősorban ökumenikus esemény, a keresztény egységtörekvéseket szolgálja. „Kilátásba helyezték, hogy majd egy más alkalommal tisztán lelkipásztori látogatást tesz a Szentatya az országban, és akkor Erdélybe is ellátogat.” Mivel a 2000. jubileumi évre a pápa nagyon szeretné előmozdítani a keresztény egység ügyét, nem utasíthatta el a pátriárkával való találkozás lehetőségét – magyarázta az érsek. Aztán egy érdekes mondat következett a pásztorlevélben: „Képviselője, a nuncius úr útján biztosít minket a Szentatya, hogy velünk együtt szenved, amiért nem látogathat meg minket Erdélyben ez alkalommal.”

A gyulafehérvári érsekség papi tanácsa memorandumában megismételte: „A román kormány az egyházi javak visszaadásával tegye jóvá a kommunista hatalom egyházunk működését akadályozó intézkedéseit, és bizonyítsa európaiságát. II. János Pál, aki Románia számára Európa ajtaját megnyitja, ezt a jogorvoslást megelégedéssel fogadná.”

A május 7-9-én Bukarestbe látogató II. János Pál pápa hangsúlyozta útjának ökumenikus jellegét: „Bízom abban, hogy látogatásom hozzájárul az egyházaink kapcsolatán keletkezett sebek begyógyításához, és megnyitja a bizalomteljes együttműködés korszakát.” A vatikáni szóvivő pedig megerősítette: most már szó lehet a pápa „egész más feltételek közötti” újabb romániai látogatásáról erdélyi hívei körében. – Erre II. János Pál életében már nem, XVI. Benedek pápasága idejében pedig még nem került sor.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .