Nyereményjáték

Idén ismét a leghosszabb össznemzeti zarándokvonat indul a Dunántúlról Budapesten át Erdélybe, Székelyföldre. A Csíksomlyó Expressz szombathelyi indulást követően a Győr-Sopron-Moson megyei vasútállomásokon is megáll, így Sopronban, Kapuvárott, Csornán, Győrött, Komáromban és Tatabányán is. Budapestről a Székely Gyorssal összekapcsolva, közös szerelvényként a vonat továbbindul az egykori keleti határaink felé, majd Csíksomlyón és másnap az ezeréves határon több százezer honfitársunkkal együtt lelki értelemben visszavesszük Nagy-Magyarországot!

Az első feladatsorunk a különvonat mozdonyának névadójáról, II. Rákóczi Ferenc fejedelemről szól.

Hatvannégy év telt el, mire 2008-ban végre mozdonyostól, személykocsistól magyar vonat szelhette át Erdély területét. Ez volt a csíksomlyói búcsúra, majd a történelmi Magyarország határán álló legkeletibb MÁV-őrházig, a Rákóczi-vár tövében lévő Gyimesbükkig eljutó Székely Gyors.

A 2015 pünkösdjén, május 22-én útnak induló zarándokvonatok – a Székely Gyors – Csíksomlyó Expressz – élen járó tagja először 2008. május 9-én gördült ki a Keleti pályaudvarról, hogy négynapos útja során mintegy ötszáz zarándokkal és Erdélyre kíváncsi utassal a fedélzetén fusson be olyan vasútállomásokra, amelyek vágányain hatvannégy esztendeig nem fordult meg magyar felségjelű mozdony.

II. Rákóczi Ferenc a mai Szlovákiában született magyar főnemes, erdélyi fejedelem, a Rákóczi-szabadságharc vezetője. Az ónodi országgyűlésen a rendek vezére címet kapta. Neve szorosan összefügg a szabadságharccal, mellyel Magyarország teljes függetlenségét kívánta visszaszerezni a Habsburg Birodalomtól. A hatalmas küzdelem sajnos nem járt sikerrel, a harc a szatmári békeszerződéssel ért véget. Rákóczi azonban nem fogadta el a béke feltételeit, és Lengyelországba távozott. Később járt Franciaországban, majd Törökországban telepedett le, ahol egész kis magyar kolónia alakult ki körülötte. Eseménytelen, egyhangú, szinte zárdai élete itt ért véget.

A programmal kapcsolatos további tájékoztatás és online foglalás: www. karpateuropa. hu.

a) Hol született II. Rákóczi Ferenc?

1 Borsi
X Kolozsvár
2 Munkács

b) Hol választották fejedelemmé II. Rákóczi Ferencet?

1 Délvidéken
X Felvidéken
2 Erdélyben

c) Hogyan végződött a szabadságharc?

1 Győzelemmel
X Fegyverletétellel, hűségesküvel
2 Vereséggel

d) Hol töltötte II. Rákóczi Ferenc utolsó napjait?

1 Lengyelországban (Dancka)
X Törökországban (Rodostó)
2 Franciaországban (Grois Bois-i kolostor)

e) Milyen nagy esemény fűződik a nevéhez?

1 Mohácsi vész
X Egri vár ostroma
2 Rákóczi-szabadságharc

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .