A New Age és a mágia veszélyei

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia szeretné felhívni a katolikus hívek figyelmét a New Age-es szekták és spiritiszta csoportosulások terjedésének veszélyére. Keresztény hangzású kifejezésekkel (például „krisztusi energia”), a mágia és a spiritizmus gyakorlásával egy énközpontú és kaotikus lelkiség kialakulásához vezetnek, melyben úgynevezett „angyalok” és „guruk” irányításával részesülünk az „egyetemes energiákból”, hogy „megvilágosodásban”, illetve „gyógyulásban” legyen részünk. Ezek a csoportosulások tartalom nélküli szinkretizmusukkal a kereszténység alaptételeit támadják.
Tévedéseik egyike az emberi természet és az isteni kegyelem összemosása, mely tévedés gyökerei a naturalizmus tanításához nyúlnak vissza. A zsidó–keresztény személyes Isten létét tagadva teremtett dolgokat tesznek imádás tárgyává, és mellőznek mindent, ami természetfölötti és isteni. Kézföltétel, energiák és szellemek megidézése, nem csekély tagsági díj befizetése – ezek mind olyan elemek, amelyek e kaotikus lelkiséget jellemzik.
A gyakori spiritiszta áramlatok közül a reiki különleges figyelmet érdemel, hisz a román társadalomba nagymértékben beszivárgott, és úgy jelenik meg, mint az orvostudomány szerves része, mint egy olyan módszer, amely mindenki számára elérhető a gyógyulás és a boldogságkeresés útján.
Valójában a reiki egy okkult gyakorlat, amely a mágia tanítására épít:
– az „asztrális világ szellemi lényeit” idézik meg (a keresztény hagyomány ezeket a démoni lelkek közé sorolja), hogy ezek segítségével gyógyításokat végezzenek;
– a naturalista miszticizmust vallva azt tartják, hogy az ember a mindenhol jelen lévő „isteni energia” kiáramlása;
– az isteni energia kiáramlásaként az ember mindentudó és mindenható képességgel bír; elég csupán birtokában lennie ennek az energiának, és tudatára ébrednie az ismételt beavatások által.
Valójában olyan gyakorlattal állunk szemben, amely tagadja a természetfölötti Isten létét; vallja az ember természetes istenségét, következésképpen fölöslegessé teszi a Megváltó szükségességét; s hatékonysága teljes egészében az „asztrális világ” gyanús lényeivel kötött kapcsolatra épül, ami okkult beavatási szertartások alkalmával jön létre. A hívek lelki javát szem előtt tartva felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kinyilatkoztatáshoz (Szentírás, szent hagyomány, Tanítóhivatal) hűséges keresztény életet lehetetlen összeegyeztetni a mágiával.
A Romániai Katolikus Püspöki Konferenciát az ország római és görögkatolikus püspökei alkotják, kifejezve az egyházmegyék szoros kapcsolatát, illetve az egységet Szent Péter utódával, Ferenc pápával. A püspöki konferencia jelenlegi formájában 1991. március 16-án jött létre a Püspöki Kongregáció és a Keleti Egyházak Kongregációja protokolljai alapján. Első elnöke Alexandru Todea bíboros volt, akit 1991. március 20-án Rómában választottak elnöknek, a romániai püspököknek az 1989-es változás utáni első ad limina látogatása (a megyés püspökök szabályos időközönként kötelező római látogatása) alkalmával. A püspöki konferencia általában évente kétszer (májusban és szeptemberben) ülésezik; elnökét, alelnökét hároméves időszakra választják. A tisztséget váltakozva tölti be görög-, illetve római katolikus főpásztor.

Forrás: Romkat.ro

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .