Nem térítésről van szó

A pápa nyilván erre a tanúságtételre gondolt akkor is, amikor ugyanebben az üzenetében arra emlékeztetett, hogy a II. vatikáni zsinat különösen is hangsúlyozta: a missziós feladat minden megkeresztelt ember és minden keresztény közösség feladata.

A misszió szó hallatán hajlamosak vagyunk hithirdetők távoli egzotikus tájakon végzett, gyakran életveszélyes munkájára gondolni. Elfelejtjük, hogy itthon is vannak (ugyancsak Ferenc pápa szavával élve) „perifériák”, ahol még nincs nyoma Krisztus örömhírének. Sokszor „modern” felfogásnak véljük, hogy a nagyvárosi vagy falusi „diaszpórákban” közösségeinkbe zárkózunk.

Lisieux-i Szent Teréz a Kármel zártságában vált a missziók védőszentjévé, mert imaéletének egyik fontos témája volt a hitükről tanúságot tevők missziós hivatása. Ki kell tágítanunk imaszándékaink körét, ne csak magunkra és közvetlen szeretteinkre gondoljunk, amikor kérünk, hálát adunk, vagy Istent dicsőítjük.

Újra meg kellene tanulnunk adakozni is. Az idei missziós vasárnapon világszerte az ezeregyszáz legszegényebb egyházmegye javára gyűjtenek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .