…és az iskolát

Malaláról a nagyvilág öt esztendővel ezelőtt szerzett tudomást, amikor egy blog bejegyzésében beszámolt arról, hogy a tálib hatalomátvételt követően Pakisztán Szvat-völgyi régiójában a terror lett az úr. A lányoknak nem csupán az iskolába járást tiltották meg, hanem a zenehallgatást is, amelyet egyenesen a sátán művének bélyegeztek. Malalából egyhamar az iskola, a tanulás és a diáktársai iránti szeretet vezérelte aktivista vált, s ennek elismeréseként 2011-ben a pakisztáni kormány békedíjjal tüntette ki. A terroristák válasza azonban nem váratott sokáig magára. Malalát 2012. október 9-én lelőtte egy tálib harcos, a golyók a bal arcát és a nyakát érték. Csodával határos módon a kislány túlélte a támadást. Először Pakisztánban kapott orvosi ellátást, majd a világszerte ismert fiatalt egy hét múlva a brit kormány segítségével a birminghami II. Erzsébet Királynő Kórház speciális osztályára szállították, amely kifejezetten a háborús sebesültek fejsérüléseire szakosodott.


Több sikeres műtétet hajtottak végre rajta, s ennek köszönhetően Malala újra aktív harcosa a tanuláshoz való jognak és általában a békének is. Az elmúlt héten még sokan reménykedtek abban, hogy idén ő kapja a Nobel-békedíjat, miután az elmúlt két esztendőben számos más rangos kitüntetésben is részesült, többek között 2012 novemberében a Teréz anya emlékére alapított társadalmi igazságosságért díjban is. A napokban pedig az Európai Parlament által alapított Szaharov-díj kitüntetettje lett, amelyet az Európai Unió emberi jogi díjának is neveznek. Az elismerést Andrej Szaharov Nobel-békedíjas orosz tudósról nevezték el, aki a szovjet rendszer idején évekig élt száműzetésben Szibériában. Az akkori média lehetőségeit felhasználva, többször életét is kockára téve állt ki az emberi jogokért, és állította pellengérre a diktatúra emberellenes alapállását és intézkedéseit. A díjat olyan világszerte ismert személyiségek vehették már át, mint Nelson Mandela, Lejla Zana kurd parlamenti képviselőnő, aki a török parlamentben anyanyelvén szólalt fel, s ezért tíz évre internálták, vagy Ibrahim Rugova, Koszovó első miniszterelnöke.

A világ gazdagabbik felén az iskolába járás gyermekeink számára gyakran inkább teher, mint érték, élvezet. Malala és társai azonban a gyermekeknek és a szülőknek is emlékezetébe idézik az iskola, a műveltség egyetemes értékét, amelyről a megszokás miatt gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ez a fiatal lány korát meghazudtoló érettséggel és bátorsággal áll ki a lányok és a nők tanuláshoz való jogáért, s eközben szembehelyezkedik mindenféle diktatúrával. Malala az ENSZ egyik bizottsága előtt tartott beszédében úgy nyilatkozott: egy füzet és egy ceruza hatalmasabb a világ összes fegyverénél, s üzeni az egész világnak, hogy becsüljük meg az iskolát.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .