Nem fekete, nem fehér

Véget ért egy esztendő, elkezdődött az új év. Ilyenkor mindannyian átgondoljuk az elmúlt időszak történéseit, örömeit és bánatait, eredményeit és kudarcait. Így van ez a karitász életében is.
Összegezzük az elvégzett feladatokat, statisztikákat, beszámolókat; elszámolásokat készítünk – mert ki ne szeretné a jól csengő számokat? –, és tervezzük az új feladatokat. De nekünk, karitászmunkatársaknak, önkénteseknek nem csupán számokat jelent mindez. Hogyan is lehetne számokkal kimutatni a 365 nap során kapott mosolyokat, kézszorításokat, a könnyes tekinteteket? Milyen mutatóval lehetne mérni a kétségbeesetten, sírva hozzánk fordulók megkönnyebbülését, amikor megérkezik hozzájuk a segítség? Vagy a hideg szobában kabátban üldögélő idős asszony hálás tekintetét az újonnan kapott kályha mellett, amelyben tűz ég? De talán ezeknél is nagyobb, és még kevésbé mérhető eredmény azoknak az önkénteseknek az áldozatos munkája, akik rendszeresen látogatják a magányosokat, a betegeket, meghallgatják őket, fogják a kezüket, hogy érezzék: nincsenek egyedül, valaki gondol rájuk, törődik velük. Hosszasan sorolhatnánk a szép pillanatokat, amelyekben bővelkedhettünk 2018-ban, és amelyeket hálás szívvel őrzünk.
Összegzés gyanánt most – a teljesség igénye nélkül – álljon itt néhány számokban is kifejezhető eredmény.
A Katolikus Karitász országos központja és a 16 egyházmegyei központ egész évben koordinálta az élelmiszer-, valamint a tárgyi és ruhaadományok gyűjtését és eljuttatását a szükséget szenvedőkhöz. Országszerte 18 szociális intézményben, több mint 800 ön­kén­tescsoportban mintegy 10 ezer önkéntes végezte nyolc fő tevékenység köré csoportosított munkánkat az idősek és a betegek, a családok, a fogyatékossággal élők, a szenvedélybetegek, a hajléktalanok, a hátrányos helyzetű kisebbségek, a menekültek és a katasztrófák áldozatainak megsegítéséért.
Évről évre egyre többen kapcsolódnak be a nagyböjti élelmiszergyűjtésbe; 2018-ban közel 200 tonna élelmiszer gyűlt össze. Nem csupán a beérkezett adományok mennyisége nőtt, hanem azon családok száma is, akiket megajándékozhattunk: több mint 27 ezer családhoz juttattunk el ajándékcsomagot.
Bővíteni tudtuk Öngondoskodó háztartások elnevezésű programunkat, amely immár háromféle támogatási lehetőséget kínál a rászorulóknak. A Zöldellő kertek program keretében mintegy 3500 család kapott vetőmagcsomagot, hogy a konyhakertekben megtermelhessék a család számára az egész évre elegendő zöldséget. Augusztustól egyre több zöldbe borult kiskertről, szép terményekről kaptunk fényképeket; a családok munkája bő termést hozott mindenhol, amit öröm volt látni.
Szép otthonok programunk már nyolc egyházmegyében valósulhatott meg. A családok részvételét igénylő program keretében 110 otthont és lakókörnyezetét sikerült megszépíteni: rendbe tenni a kertet, az udvart, kifesteni, kitakarítani, bebútorozni a lakóépületet. A megtisztult kertek és a megújult házak ösztönzően hatnak a családokra, hisz maguk is láthatták, hogy kitartó munkájuknak köszönhetően tiszta, szép otthont teremthetnek, ahová esténként jó hazamenni.
Ugyancsak eredményesen zárult Akarom családsegítő programunk, amelyet 2018-ban is két településen szerveztünk meg. E projekt keretében a családok megtanulhatták, hogy saját elhatározásból, a mindennapi kiadásokra odafigyelve, a heti bevásárlásokat, a főzést és a sütést okosan megtervezve hogyan lehet beosztani a pénzüket, sőt hogyan lehet félre is tenni valamennyit. A karitász előadássorozatot szervezett, gyakorlati tanácsokat adott, közös főzést és sütést szervezett, hogy a programban részt vevők elsajátíthassák a háztartás vezetésének fortélyait, például a házi befőzés tudományát.
Programokban igen gazdag időszakunk a nyári szünidő. Tavaly a tanév végétől tíz héten át több mint 5000 gyermek számára nyílt lehetőség egyhetes nyaralásra az ország több pontján. A legtöbb gyermek számára a karitásztáborok jelentik az egyetlen nyaralási lehetőséget – a színes programok, a strandolás, a kézműves foglalkozások és a játékos versenyek sok vidám élménnyel gazdagították őket.
Iskolakezdési programunk keretében idén is több mint 5500 diák és családja részesült támogatásban utalványok, tanszerek vagy iskolatáska formájában. Több száz gyermeknek tudtunk hasonló segítséget nyújtani Kárpátalján és Délvidéken is.
2018-ban is megszerveztük Lak6 programunkat: országszerte több mint 200 családnak nyújtottunk lakhatási támogatást. E program keretében sok családhoz bevezettük az ivóvizet, rendeztük a befizetetlen közüzemi díjakat, és több esetben steril lakóteret alakítottunk ki speciális gyógy­kezelésre szorulók számára.
Orvosmissziónk egész évben járta a szórványmagyarság lakta területeket. Egy év alatt 1700 gyermek fogászati, szemészeti és ortopédiai szűrését végezte el az önkéntes orvoscsapat. Összesen 250 szemüveget és 500 talpbetétet készíttettünk el. Emellett közel 600 felnőtt számára biztosítottunk EKG-vizsgálatot, vérnyomás- és vércukormérést, és sok várandós és fiatal felnőtt vett részt nőgyógyászati tanácsadáson.
Az advent ezúttal is sok munkával telt a karitászcsoportokban. A Tárjátok ki szíveteket! segélyprogram-sorozat keretében gyermekek ezreinek sikerült meglepetést szerezni az Angyalbatyu program révén, amelyhez családok százai csatlakoztak ajándékcsomagok készítésével. Programjaink kettős célja az volt, hogy ünneppé tegyük a karácsonyt, és megkönnyítsük a hétköznapok terheit. Igyekeztünk meleg otthont biztosítani a rászorulók számára, téli ruhákkal, kályhával és tűzifával ellátni a nehéz helyzetben lévőket, és ajándékcsomagokkal, ünnepi műsorokkal megéreztetni velük a karácsony örömét.
Reményteli szívvel állunk az új esztendő küszöbén, várva az új feladatokat, keresve az új lehetőségeket, de leginkább hálával gondolva mind­azokra, akik segítettek és akiknek segíthettünk.

Szöveg és kép: Csapó Viktória

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .