Nem csak a regisztráltak vehetnek részt a csíksomlyói pápai szentmisén

Fotó: MTI

 

A szentgyónás segíti az ünnepre való ráhangolódást és azt is, hogy a Ferenc pápa által bemutatott szentmisének, valamint a Csíksomlyói Segítő Szűz Mária közbenjárásának köszönhetően az elkövetkező évszázadokban is áradjon népünkre az Úristen bőséges áldása. Mivel a pápalátogatáson nagyon sokan lesznek jelen, a szervezők arra kérik a híveket, hogy aki teheti, igyekezzen még otthon elvégezni szentgyónását.
Néhány gyakorlati tudnivaló: A pápai szentmisére szabad vinni ivóvizet (műanyag palackban), esőkabátot vagy (esőkabát híján) ernyőt, gyógyszert, tábori széket, zászlót és élelmet. A mise helyszínére tilos bevinni bármilyen fegyvert; gyúlékony, robbanékony anyagokat; könnyfakasztó, irritáló vagy bénító hatású szereket; szeszes italt; tudatmódosító szereket; rendbontásra vagy erőszakos cselekményekre használható (szúró-vágó) eszközöket; üveget.
Mivel a nyeregben többórás tartózkodásra kell számítani, a zarándokok feltétlenül vigyenek magukkal elegendő ivóvizet, élelmiszert és gyógyszert.
Az autóbuszok és a személyautók parkolásával kapcsolatos tudnivalókat közzéteszik a Pontifex.ro honlapon, így mindenki jó előre megkeresheti a számára legalkalmasabb parkolóhelyet. A szentmisére érkezőknek érdemes kényelmes lábbeliről és réteges ruházatról is gondoskodniuk, hiszen a parkolóktól több kilométeres gyaloglásra kell számítani.
Lényeges, hogy mindazok, akik regisztráltak, vigyék magukkal a kinyomtatott jegyeket, és előre keressék meg, hogy az adott szektorhoz melyik úton juthatnak el a legkönnyebben.
Több mint ötszáz, kitűzővel ellátott önkéntes segít majd az eligazodásban és a szentmise helyszínén, de a csoportosan érkezők maguk közül is jelöljenek ki önkénteseket, akik segítik a csoportot az imában, a problémák megoldásában, illetve a szektorokba való bejutásnál. Mielőtt az együtt utazók elhagyják az autóbuszt, az önkéntesek vizsgálják át a csoport tagjait, hogy senki ne vigyen magával olyasmit, amit majd a biztonsági ellenőrzésnél le kell adnia. Ezeket a tárgyakat hagyják az autóbuszban.
A Pontifex.ro honlapra pdf formátumban felkerül a programfüzet, így már előzetesen le lehet majd tölteni. A helyszínen az információs pultoknál nyomtatott formában is elérhető lesz a kiadvány, amelyhez ingyenesen juthatnak hozzá a látogatók.
A szervezőbizottság kérése, hogy minden plébániai közösség ajánljon fel Ferenc pápának valami gesztusértékű ajándékot. Az ajándékozás legszebb módja, ha fát ültetnek valahol egyházi területen. Szép gesztus lehet az is, ha egy vasárnapi szentmise után a pap és a hívők közösen felidéznek néhány gondolatot Ferenc pápa Áldott légy (Laudato si’) kezdetű enciklikájából. Az ajándékozásra szociális téren is számos lehetőség kínálkozik. Ilyen lehet például, ha a plébániai közösségek gyűjtést szerveznek a szegények támogatására, ha meglátogatják az időseket, vagy ha gyámolítják az özvegyeket és az árvákat. A szervezők arra kérik a közösségeket, hogy a pápának szánt gesztusértékű ajándékukról készítsenek egy fotókkal illusztrált rövid beszámolót, és küldjék el Lázár Csillának az ajandekfa@pontifex.ro e-mail-címre. A szervezők a beszámolókból készült összeállítást átadják majd Ferenc pápának.
„Tegyünk tanúságot hitünkről, nemzetünk és Egyházunk békés helytállásáról! Minél többen köszöntsük a Szentatyát, aki kifejezetten kérte, hogy találkozhasson híveivel csodálatos kegyhelyünkön, Csíksomlyón!” – zárul a felhívás.

Forrás: MKPK Titkársága/csíksomlyói pápalátogatás szervezőbizottsága

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .