A pápa új ruhája

Fotó: Mészáros Ákos

 

Ha jó időben vagyunk, jó helyen. A mi zarándokcsoportunknak volt ilyen szerencséje. A néhány héttel ezelőtti virágvasárnapi mise után szemtanúi lehettünk, amint a Szentatya kocsija lassan kigördült a Bernini kollonádjaival övezett térre, hogy találkozhasson a hívekkel. Ferenc pápa akkorra már levetette bíborpalástját, és a jellegzetes fehér ruhájában integetett a híveknek, akik alig várták, hogy néhány méteres közelségből üdvözölhessék a Vatikán első emberét.
De honnan is való ez a fehér ruha? Egy várost teljesen megismerni talán sohasem lehet, ám ha gyalog megyünk felfedezőutunkra, akkor sok mindenre ráakadhatunk. Így adódott, hogy amikor kijöttünk a Santa Maria sopra Minerva templomból, Hodász András,  a lelki­veze­tőnk egyszer csak a Via di Santa Chi­a­­ra egyik üzletére mutatott: „Nézzetek oda, ott varrják az újonnan megválasztott pápa első ruháját!” Ez volt a Gammarelli névre keresztelt üzlet, ahol, mint a kirakatában láthattuk, korántsem csak ruhákat, hanem mindenféle mást is árulnak, ami egy pápa számára szükséges lehet. Volt ott díszes pásztorbot, püspöksüveg, bíbor sál, fekete kalap, zoknik, gyűrűk is szép számmal, meg persze lilás színekben pompázó miseruha. Természetesen a pápa jellegzetes fehér sapkája, a pileólus, vagy más néven a Soli Deo sem hiányozhat a boltból. Ezt a kis sapkát kapta le váratlanul Ferenc pápa fejéről egy hároméves kislány 2017 márciusában, az általános kihallgatáson. A pápa azonban vette a lapot, és nagy kacagással nyugtázta az esetet. A sapkáját persze rövidesen visszakapta.
Rómában van egy másik nagy üzletház is, a Ghezzi, amely mellett szintén elmentünk városnézésünk során. „Nevét egy jól nevelt katolikus nem mondja ki” – figyelmeztetett bennünket András atya, aki jól ismeri a helyi szokásokat. Ebben a nagy alapterületű üzletben is minden kapható, ami egy pap számára szem-szájnak ingere lehet. Ez a Pantheon melletti szabóság varrta 1978-ban II. János Pál és később XVI. Benedek pápa ruháját is. A kirakatban a díszes monstranciától kezdve a szép kelyheken át a miseruhákig minden megtalálható.
Ferenc pápa azonban nem híve a fölösleges pompának; tudhatjuk, hogy az egyszerűséget kedveli. A róla készült dokumentumfilmben egy kislány megkérdezte tőle: „Miért mondtál le a fényűző lakosztályról, a hatalmas kocsiról? Ehelyett inkább beköltöztél egy kis lakásba a közelben, és a püspöki busszal közlekedsz. Miért utasítod vissza a gazdagságot?” „Úgy vélem – felelte a pápa –, hogy ez a mi időnk mérhetetlen szegénységről árulkodik a világban. Az én szememben ez botrány. Egy olyan világban, ahol annyi, de annyi gazdagság van, hogy abból mindenkit jóllakathatnánk, felfoghatatlan, hogy lehet annyi éhező gyermek (…), annyi szegénység. Ez a szegénység a mai világban gyalázat. Mindannyiunknak meg kell fontolnia, nem tudnánk-e egy icipicit szegényebbé válni. (…) Nem birtokolni annyi mindent, és egy kicsit szegényebbnek lenni” – válaszolja a filmben Ferenc pápa.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .