Nem a bosszú, hanem a szolgálat vágyával

Fotó: Ács Tamás

 

Az ünnepen jelen volt Borkai Zsolt, Győr polgármestere, valamint Fekete Dávid, Radnóti Ákos és Somogyi Tivadar alpolgármesterek.
Szentbeszédében a Székesfehérvári Egyházmegye főpásztora az Árpád-házi szentek életpéldáját idézte fel, akik mindig bizalommal fordultak az Úristenhez. A királyi családból származó szentek sokféle tehetséggel voltak megáldva, és adottságaik segítették őket a világ dolgaiban való eligazodásban. Talentumaikkal kiválóan tudtak sáfárkodni, és mindig igyekeztek mások javára fordítani képességeiket. Ők valamennyien az Anyaszentegyház fénylő csillagai – fogalmazott Spányi Antal püspök.
Szent István a legreménytelenebb helyzetben, Szent Imre herceg halálakor Isten előtt letette a terhét: a bizonytalanságot, hogy mit hoz a jövő, s mivé lesz a haza, amiért annyit fáradozott. A maga számára készíttetett sírnál, ahová a fiát temette el, megkapta a választ aggodalmaira, és megértette, nem politikai szövetségesre kell támaszkodnia, hanem Istenre. Szent Imre sírjánál térdelve a Szűzanyára emelte tekintetét, és felajánlotta neki az országot. Szűz Mária egy ezredév óta oltalmaz és véd bennünket, s ezerféle veszélyen is átsegít, hogy éljünk, és ne csak túléljünk, hanem reményt jelenthessünk, akár egész Európának.
Szent Erzsébet a szíve egész szeretetével szolgálta a családját, és gondoskodott a szegényekről, a legkisebbekről. Amikor pedig özvegységre jutott, mindenét szétosztotta a rászorulók között. Szent Margit egészen és fenntartások nélkül adta oda az életét az Úrnak. Szenvedett a széthúzás miatt, amit az országban és a családjában is megtapasztalt. Ő az imádság fegyverével, Isten és az emberek szolgálatával tudott békességet teremteni.
Szent Lászlónak sok fájdalmat és keserűséget kellett hordoznia életében, de soha nem a bosszú vágya égett a szívében, hanem a szolgálaté. Megértette, hogy a magyarságnak István király, Imre herceg és Gellért püspök példájára van szüksége, ezért kezdeményezte szentté avatásukat. László az Egyházat, a rábízott népet és az országot egyaránt szolgálta, s önmagát mások védelmezőjének tekintette.
A kerlési csata után sebesülten, kimerülten a kun vitéz nyomába eredt. Nem azért, hogy bosszút álljon rajta, hanem hogy az elrabolt magyar lányt visszaadja a családjának. Amikor Szent Lászlóra emeljük tekintetünket, és királyi méltósága előtt fejet hajtunk, látnunk kell, hogy mind­az, ami naggyá tette őt, ami természetes adottságait Isten kegyelmével természetfölötti erényekké nemesítette, az számunkra is felkínált valóság – mutatott rá elmélkedésében a főpásztor.
A szentmise után Spányi Antal püspök vezetésével körmenetben hordozták végig Győr belvárosán a Szent László-hermát. Az ünnepen az Akord Lengyel Kamarakórus és a Kühne Koncert Fúvószenekar végzett zenei szolgálatot.
Szent László ünnepén a Győri Egyházmegye, valamint a helyi társadalmi és közélet képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit a lovagkirály káptalandombi szobránál.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .