Megújult a Szent II. János Pál pápa tér

Fotó: Lakata Pál

 

Sok százan érkeztek a belvárosba a Múzeumok Éjszakája programjaira, amelyek a Szent II. János Pál pápa tér avatásával kezdődtek. A Mu­si­colore énekegyüttes zsoltárt és motettát énekelt, majd köszöntőt mondott a város polgármestere.
Székesfehérvár belvárosának legmagasabb pontján található a város és egyúttal nemzetünk történelmének egyik fontos helyszíne. E területen állt a mai székesegyház elődtemploma, Fehérvár egyik legkorábbi egyházi épülete. „Szent István királyunk, aki az ország legfontosabb és legnagyobb egyházi létesítményét, a Szűz Mária prépostsági templomot – közismert nevén a koronázóbazilikát – megépíttette, nem a város legmagasabb kiemelkedésén tette ezt, hanem egy építészetileg kevésbé előkelő helyszínen – mondta Cser-Palkovics András. – Ennek oka a történeti kutatások szerint az lehetett, hogy itt, a mai székesegyház helyén már állt egy fontos épület. Ez az a templom, amely Géza fejdelem sírját őrizte, s első királyunk számára sokat jelentő, megőrzendő érték volt. Ez is jelzi, hogy szimbolikus a hely, ahol állunk. Az egyházmegyével közösen ezért volt fontos számunkra e tér megújítása is.”
Fehérvár polgármestere elmondta, a burkolat megújítása előtt jelentős közműkiváltások történtek. Az egyházmegye, a kormány és a város összefogásának köszönhetően a kívülről már felújított székesegyházzal és a parkkal gyönyörű lett a Szent II. János Pál pápa tér, amely 2005 óta viseli Közép-Európa ezredfordulós évtizedei egyik legmeghatározóbb személyiségének nevét. A térkőburkolat jól mutatja, hol állt ezer évvel ezelőtt a négykaréjos templom. A polgármesteri köszöntő után Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója ismertette a 2014-ben kezdődött ásatás eredményeit és az egykori templomhoz kapcsolódó tudnivalókat. Mint mondta, a mai székesegyház középkori elődjének tekinthető Szent Péter- és Pál-templom kivételes szerepet játszott hazánk középkori történelmében. Az államalapító Szent István atyjának, Géza nagyfejedelemnek a sírját őrző templom a koroná­zó szertartásban is fontos szerepet töltött be. A koronázó­bazilikában felkent király ebben az épületben hozta meg első ítéleteit, azaz jelképesen itt kezdte meg uralkodását.
Kutatásai során Siklósi Gyula régészprofesszor a Szent Péter-templom rekonstrukcióját is elvégezte: eszerint a jelenlegi térburkolatban fehér színnel kiemelt alaprajzú, négykaréjos épületet a későbbiekben keleti irányban bővítették, és átépítették. E munkák eredményeként egy sokszögű szentéllyel ellátott, kéttornyos épület jött létre. A templom, amely Székesfehérvár várostörténetének meghatározó fontosságú egyházi épülete, a magyar nemzet története szempontjából is kiemelkedő jelentőségű emlék.
„Szent hely, ahol állunk. Értékét ismeri a város, ezért vállalta, hogy az Egyházzal összefogva megújítja a tér arculatát, a székesegyházzal és a tér alatt fekvő négykaréjos templom maradványaival együtt. Öröm, hogy a város tudja, mi az az érték, ami rábízatott, és őrzi. A szent hely erejét az is jól mutatja, hogy ilyen sokan vagyunk ma itt együtt e tér megáldásán” – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Spányi Antal megyéspüspök, majd megáldotta a teret.

Forrás: Székesfehérvár.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .