Négy év alatt teljesen megújul az esztergomi bazilika

Az esztergomi bazilika állagmegóvása 2016-ban vált halaszthatatlanná, amikor a kupola stukkódíszítésének kisebb-nagyobb részei potyogni kezdtek. A 60-70 méteres magasságból hulló vakolat veszélyes volt, ezért egy évvel ezelőtt hálót vontak a teljes kupola alá. Emellett fölállványozták az északi oldalhajót, ahol számos szakértő bevonásával radar- és nedvességvizsgálatokat végeztek, hogy felmérjék a fal és a stukkó állapotát. A kupoláról készített, nagy felbontású képek azt mutatják, hogy a falfelület „kritikus állapotban van”, „drótdarabokon lógnak a vakolatcsomók, amelyek bármikor leeshetnek”.
Németh Tamás elmondta: a vakolathullást egyrészt a beázások okozzák, másrészt pedig az, hogy a több rétegben felvitt, nem jól tapadó vakolatrétegek elváltak egymástól. A háromrétegű védőháló azonban teljes védelmet biztosít a templomtérben tartózkodók számára.
A 2016-ban a kormánytól kapott 1,6 milliárd forint kevésnek bizonyult az állagmegóváshoz, így Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kérésére elkészítették a teljes külső-belső felújítás költségvetését és ütemezési tervét. A szükséges több mint 11 milliárd forintot tavaly decemberében ítélte meg a kormány, és a négy ütemben folyósítandó támogatási összeg első két részletét, 4,2 milliárd forintot már át is utaltak a főegyházmegyének.
Az építész elmondta, a már folyamatban lévő munkálatok keretében megújul az északi oldalhajó, kisebb restaurálási munkákat végeznek, és elkészül a lift, amellyel akadálymentesen megközelíthetővé válik a kincstár és a fölötte lévő panorámaterem.
A munkálatok következő szakaszában, még az idén elkezdik a bejárat és környezete megújítását. A portikusz, a lépcsők és a bejárat fölötti timpanon felújítását szeretnék befejezni a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszusra. Idén ősszel megkezdődik a kupola teljes külső és belső felújítása is: a burkolat cseréje, a hő- és a vízszigetelés, valamint a stukkóval díszített belső felületek restaurálása. Ez a munka legalább két esztendőn át tart majd.
Várhatóan a jövő év végén elkezdik a tetők, a több tíz méter magasságban lévő belső udvarok és a homlokzat egy részének felújítását is. A felújítás egyik utolsó fázisában szigetelik az altemplomot, belső munkákat végeznek, és kisebb restaurálásokat.
A bazilika teljes felújítása a tervek szerint 2022-re készül el. A főszékesegyház a munkák teljes ideje alatt látogatható marad, egyedül a kupola felújításához szükséges belső állványzat felállítása korlátozza majd a tér használatát, de csak körülbelül két és fél hónapig – tette hozzá a főépítész.

Forrás és fotó: Mudrák Attila/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .