Nagyvilág

A La Croix negyvenezredik száma

A francia katolikus napilap október 2-i, negyvenezredik számában negyven politikus, társadalmi és egyházi kiválóság írását adták közre. A lap 1883. június 16-tól jelenik meg. Kiadója a Bayard Presse. (KNA)

A német egyházi lapok hetenként egymillió példányban

Az egymilliós példányszám 3,1 millió olvasót jelent. Tíz hatvan éven felüli német polgár közül négy olvassa az egyházi lapokat. Az olvasók ötvenhat százaléka nő. (KNA)


Osztrák kereszt az EU brüsszeli székhelyén

Othmar Karas osztrák európai uniós parlamenti képviselő kezdeményezésére keresztet állítottak az Európai Unió brüsszeli székhelyén. A fémkeresztet egy walesi főiskola diákjai készítették. Az átadáson Karas képviselő hangsúlyozta: a kereszt nem elválasztja, hanem összeköti az embereket, hiszen az európai polgárok többségének hitjelképe. (KAP)

A pápa méltatta a misszionáriusokat

Ferenc pápa azt mondta a misszionáriusokról, hogy világszerte terjesztik a hitet, és sok jót köszönhet nekik az egyház, mely ha magába zárkózik, beteggé válik. Ha nem megy emberek közé, hogy az evangéliumot hirdesse, az fenyegeti, hogy elszakad Istentől. Gyakran erőszakos halál a misszionárius sorsa, mert „az ördög irigy, és nem tűrheti, hogy egy terület a misszionáriusoknak köszönhetően gyümölcsöt hozzon. De mégsem akadályozhatja meg, hogy az egyház hirdesse a szeretet, az irgalmasság és a megbocsátás üzenetét.” A pápa október 12-én hálaadó szentmisét mutatott be két kanadai misszionárius szentté avatásáért, akiket április 3-án dekrétummal emelt a szentek sorába, anélkül, hogy csodát igazoltak volna velük kapcsolatban. Francois de Montmorency-Laval püspök (1623–1708) és Maria Guyart nővér (1599–1672) a két új szent. (KAP)

A Nobel-békedíj fogadtatása

A Vatikán örül Malala Yousafzai (képünkön) és Kallash Satyarthi Nobel-békedíjának, mert a gyermekek jogaiért és mindenekelőtt taníttatásáért küzdenek – hangsúlyozta Federico Lombardi újságíróknak. „Reméljük, ez a díj azt a fontos és pozitív célt erősíti, amelyet képviselnek.” Ferenc pápa a Viva című argentin lapnak adott interjújában ugyancsak elismeréssel szólt a kitüntetettekről. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .