Hazai hírek

Tallós – új magyar kegyhely

Orosch János nagyszombati érsek szeptember 6-án a tallósi lourdes-i barlangnál bemutatott ünnepi szentmise keretében a Nagyszombati főegyházmegye első magyar zarándokhelyévé nyilvánította a felvidéki kegyhelyet – tájékoztatta a sajtót Tóth László érseki tanácsos. A Galánta közelében található búcsújáró helyet a főpásztor tizennyolc pap és egy papnövendék kíséretében kereste fel. Az ünnepi körmeneten lányok egy csoportja több mint ezer zarándok élén vitte a kegyszobrot, amelyet csaknem száz évvel ezelőtt egy ismeretlen rab készített. A szobrot több évtizeden keresztül eltűntnek hitték, s csak az idén sikerült megtalálni. A zarándokokat a százéves Nádszegi Fúvószenekar kísérte végig a községen. Az ezerhétszáz lakost számláló Tallóson 1901-ben kezdődtek el a zarándoklatok. Lourdes-ban ekkor gyógyult meg csodás módon a helyi grófi gazdaság gondnokának tizenegy éves süketnéma kislánya, Prenoszil Margit. A kislány édesanyja a gyermekkel két pap kíséretében zarándokolt el a világhírű francia kegyhelyre. Ott ígéretet tett, hogy ha kislánya meggyógyul, lourdes-i barlangot épít Tallóson. Az éjféli körmenet alatt a kis Margit megszólalt. Hazatérésük után a tallósi temető bejáratánál építették fel a barlangot, amelyhez néhány követ egyenesen Lourdes-ból szállítottak a helyszínre. A legtöbb zarándok 1939-ben érkezett ide: ekkor tízezer hívő imádkozott a Szűzanyához. 1960-ban a hatóságok megtiltották a zarándoklatokat, majd 1989-ben Bíróczi István akkori plébános elevenítette fel újra a hagyományt.

Magyar Kurír


Új Lourdes-i barlang Mátraverebély-Szentkúton

A Magyarok Nagyasszonya-ünnep keretében október 5-én Nicolas Brouwet, a franciaországi Tarbes–lourdes-i egyházmegye püspöke megáldotta nemzeti kegyhelyünkön az újonnan épített lourdes-i barlangot. Nicolas Brouwet bevezető szavaiban kifejezte óhaját, hogy erősödjön a testvériség a két kegyhely, Lourdes és Mátraverebély-Szentkút között, majd Dobszay Benedek, a rendtartomány provinciálisa köszöntötte az egybegyűlteket. 1956-ban emigráns magyarok vittek Lourdes-ba egy keresztre font vasláncot, melyet szabadságunk elvesztésének jelképeként helyeztek el a franciaországi kegyhelyen. A vaslánc később Magyarországra, Máriaremetére került, ebből kapott most a nemzeti kegyhely néhány láncszemet, mely Mátraverebély-Szentkúton hirdeti, hogy a Szűzanya megszabadította népünket a kommunizmus rabigájától. Nicolas Brouwet püspök egész Magyarországot a Szent Szűz oltalmába ajánlotta.

Magyar Kurír
Fotó: Lambert Attila

A sikeres élet titkáról a nagymarosi ifjúsági tallkozón

Ne szolgaként, hanem barátként engedelmeskedjünk Istennek – mondta homíliájában Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi megyés püspök az őszi nagymarosi ifjúsági találkozón, október 4-én. – Az ember sosem mondhatja magáról, hogy nem tartozik senkihez, hogy senkitől sem kapott semmit, és hogy nem tartozik senkinek – hangoztatta a megyés püspök. Hozzáfűzte: kötelességünk is, hogy ne magunknak éljünk, hanem másoknak. Az idei őszi találkozó mottója az efezusi levélből vett részlet (Ef 5,21) volt: „Engedelmeskedjetek egymásnak.” A találkozó Kajtár Edvárd, a központi szeminárium spirituálisának délelőtti főelőadását követően fakultációkkal folytatódott, délután szentségimádásra is sor került, majd szentmisével zárult az egész napos rendezvény.

Magyar Kurír

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .