Hazai hírek

Tallós – új magyar kegyhely

Orosch János nagyszombati érsek szeptember 6-án a tallósi lourdes-i barlangnál bemutatott ünnepi szentmise keretében a Nagyszombati főegyházmegye első magyar zarándokhelyévé nyilvánította a felvidéki kegyhelyet – tájékoztatta a sajtót Tóth László érseki tanácsos. A Galánta közelében található búcsújáró helyet a főpásztor tizennyolc pap és egy papnövendék kíséretében kereste fel. Az ünnepi körmeneten lányok egy csoportja több mint ezer zarándok élén vitte a kegyszobrot, amelyet csaknem száz évvel ezelőtt egy ismeretlen rab készített. A szobrot több évtizeden keresztül eltűntnek hitték, s csak az idén sikerült megtalálni. A zarándokokat a százéves Nádszegi Fúvószenekar kísérte végig a községen. Az ezerhétszáz lakost számláló Tallóson 1901-ben kezdődtek el a zarándoklatok. Lourdes-ban ekkor gyógyult meg csodás módon a helyi grófi gazdaság gondnokának tizenegy éves süketnéma kislánya, Prenoszil Margit. A kislány édesanyja a gyermekkel két pap kíséretében zarándokolt el a világhírű francia kegyhelyre. Ott ígéretet tett, hogy ha kislánya meggyógyul, lourdes-i barlangot épít Tallóson. Az éjféli körmenet alatt a kis Margit megszólalt. Hazatérésük után a tallósi temető bejáratánál építették fel a barlangot, amelyhez néhány követ egyenesen Lourdes-ból szállítottak a helyszínre. A legtöbb zarándok 1939-ben érkezett ide: ekkor tízezer hívő imádkozott a Szűzanyához. 1960-ban a hatóságok megtiltották a zarándoklatokat, majd 1989-ben Bíróczi István akkori plébános elevenítette fel újra a hagyományt.

Magyar Kurír


Új Lourdes-i barlang Mátraverebély-Szentkúton

A Magyarok Nagyasszonya-ünnep keretében október 5-én Nicolas Brouwet, a franciaországi Tarbes–lourdes-i egyházmegye püspöke megáldotta nemzeti kegyhelyünkön az újonnan épített lourdes-i barlangot. Nicolas Brouwet bevezető szavaiban kifejezte óhaját, hogy erősödjön a testvériség a két kegyhely, Lourdes és Mátraverebély-Szentkút között, majd Dobszay Benedek, a rendtartomány provinciálisa köszöntötte az egybegyűlteket. 1956-ban emigráns magyarok vittek Lourdes-ba egy keresztre font vasláncot, melyet szabadságunk elvesztésének jelképeként helyeztek el a franciaországi kegyhelyen. A vaslánc később Magyarországra, Máriaremetére került, ebből kapott most a nemzeti kegyhely néhány láncszemet, mely Mátraverebély-Szentkúton hirdeti, hogy a Szűzanya megszabadította népünket a kommunizmus rabigájától. Nicolas Brouwet püspök egész Magyarországot a Szent Szűz oltalmába ajánlotta.

Magyar Kurír
Fotó: Lambert Attila

A sikeres élet titkáról a nagymarosi ifjúsági tallkozón

Ne szolgaként, hanem barátként engedelmeskedjünk Istennek – mondta homíliájában Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi megyés püspök az őszi nagymarosi ifjúsági találkozón, október 4-én. – Az ember sosem mondhatja magáról, hogy nem tartozik senkihez, hogy senkitől sem kapott semmit, és hogy nem tartozik senkinek – hangoztatta a megyés püspök. Hozzáfűzte: kötelességünk is, hogy ne magunknak éljünk, hanem másoknak. Az idei őszi találkozó mottója az efezusi levélből vett részlet (Ef 5,21) volt: „Engedelmeskedjetek egymásnak.” A találkozó Kajtár Edvárd, a központi szeminárium spirituálisának délelőtti főelőadását követően fakultációkkal folytatódott, délután szentségimádásra is sor került, majd szentmisével zárult az egész napos rendezvény.

Magyar Kurír

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..