Nagyvilág

 

Megkezdődtek a szinódusi előkészületek

Vincenzo Paglia érsek, a Családok Pápai Tanácsának elnöke az Avvenire október 25-i számában hangsúlyozta: a pápa nem azért hívta össze a rendkívüli püspöki szinódust a jövő év őszére, hogy a házasság teológiai meghatározásával foglalkozzon, hanem azért, hogy a testület tagjai számba vegyék a családok valóságos helyzetét. A jövő őszi rendkívüli és a 2015-ös rendes szinódusi ülésnek az újraházasodott elváltakkal kapcsolatos egyházi magatartással is foglalkoznia kell. A kérdőívet már eljuttatták a testület tagjaihoz. (KNA)

 

Közel-keleti egyházi csúcstalálkozó

 

A közel-keleti katolikus egyházak pátriárkái és más vezetői november 21-én a szíriai, az iraki és általában a közel-keleti helyzetről tárgyalnak Ferenc pápával a Vatikánban. Az utóbbi években jelentősen csökkent a térségben a keresztények számaránya: amíg 1987-ben még több mint egymillióan voltak a közel-keleti keresztények, addig mára számuk a felére csökkent. A tömeges kivándorlás a szülőföldjükön maradók elszegényedéséhez vezetett. (KAP)


 

 

Ferenc pápa a gyónásról

A pápa október 25-i reggeli miséjén szóvá tette, hogy egyre csökken az egyházban a gyónók száma. Az általános bűnvallás nem elég, ahogyan az sem, ha a hívő csupán a lelke mélyén tesz töredelmes bűnvallomást Istennek. A gyónás természetesen nem hasonlítható ahhoz, amikor pszichológus segítségét veszi igénybe az ember, de félni sem kell tőle. (KAP)

 

Szerzetesek fogyatkozása

 

José Rodríguez Carballo, a szerzeteskongregáció titkára (képünkön) a L’Osservatore Romano október 30-i számában beszámolt arról az „aggodalmat keltő jelenségről”, hogy 2008 és 2012 között évente mint egy háromezer – főleg fiatal – szerzetes hagyta el hivatását. Ennek egyik fő oka a közösségi élettől való elidegenedés és az elkötelezettségtől való félelem. Főként a szerzetes nővérek száma csökkent drámaian: 2001 és 2011 között tíz százalékkal esett vissza.
(KAP)

 

Az elrabolt szíriai metropoliták nyomában

 

Abbass Ibrahim vezérőrnagy, Libanon állambiztonsági minisztere már ismeri az április 29-én elrabolt aleppói ortodox metropoliták, Paul Yazigi és Mar Gregorios Yohanna Ibrahim főpásztorok hollétét. A miniszter tárgyalásokat folytat az elrablókkal. (KAP)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .