„A hierarchia Isten népéért van”

 

„Mindannyiunkra ráfér egy szívvizsgálat, mert bizony gyakran szenvedünk szívelégtelenségben, azaz missziós elégtelenségben. S mi történik azzal, aki szívelégtelenségben szenved? Pacemakert kap. Nekünk lelki pacemakert kell kérnünk a Szentlélektől, hogy úgy dobogjon a szívünk, mint Szent Pálé, és elinduljunk evangelizálni. Jaj nekem, ha nem hirdetem az evangéliumot!” – figyelmeztetett a bíboros a dallasi konferencián.

 

Oscar Rodriguez Maradiaga arról is beszélt, hogy a pápa, aki „szegény egyházat” kíván, világszerte milliókat buzdít alázatával, s azt reméli, papjai is követni fogják ezen az úton.

 

A szentatya azért hangsúlyozza a II. vatikáni zsinat eszményét – tette hozzá a bíboros –, hogy világossá tegye: az egyházban a hierarchia Isten népéért van, és bár a szentségeket kizárólag a papok szolgáltathatják ki, Krisztus szolgáló küldetését a világban élő keresztényekkel együttműködve teljesítik. „A hierarchiának önmagában, önmagáért nincs célja, csakis a közösségre vonatkozóan, annak alárendelve. A hierarchia szolgálat. Azért vagyunk, hogy szolgáljunk. Az egyházban a tekintély és a hierarchia szolgálat, amelyhez szolgai helyzetbe kell alacsonyodnunk” – idézte Ferenc pápa gondolatát Maradiaga.


 

 

Az előadó a katolikus vallás afrikai, ázsiai és latin-amerikai terjedésére utalva rámutatott arra, hogy az egyház egyre kevésbé Európa- és Olaszország-centrikus, ugyanakkor az új evangelizáció révén újra meghatározhatja önmagát. „Ismét igehirdető, szolgáló és szamaritánus egyházzá válunk. Az egyház hivatása az, hogy Isten és Krisztus országát hirdesse minden népnek, hogy Jézus tetteit jelenvalóvá tegye. Az egyház sohasem önmagáért létezett. Az üdvösség Jézustól ered, nem az egyháztól. Új evangelizációt kell építenünk, a rászorulók érdekében létre kell hoznunk az irgalmas szamaritánus kultúráját, hogy átérezzük az elnyomottak szenvedését, közeledjünk feléjük, és megszabadítsuk őket. Enélkül hamis az egész vallásosság.” Felhívta a figyelmet arra is: fontos, hogy a katolikusok – Szent Pálhoz hasonlóan – nagyobb örömmel hirdessék az evangéliumot.

 

A bíboros újságíróknak elmondta: Ferenc pápa világosságával és alázatával továbbra is azt közvetíti, amit az egyházból a világ számára láthatóvá szeretne tenni, miközben elismeri, hogy sok mindenen javítani kell az egyházban. A szentatya elutasítja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket, és egy olyan politikát szorgalmaz, amely előmozdítja az emberi méltóság elismerését. Úgy látja, lehetséges, hogy a következő években világi hívők is betölthetnek majd a vatikáni hivatalokban olyan fontos pozíciókat, amelyekben ma még püspökök, papok, szerzetesek szolgálnak.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .