Új bíborosok februárban

 

A Szentszék gazdasági és szervezési kérdéseivel foglalkozó bíborosi tanács (a tizenötök tanácsa) következő összejövetele valószínűleg szintén februárban lesz, várhatóan a konzisztóriumot megelőző héten.

 

A bíborosokat kreáló legutóbbi konzisztórium (2012. november 24.) óta a pápaválasztó – tehát a nyolcvanadik életévüket még be nem töltött – bíborosok száma százkilencre csökkent. Februárig további három bíboros éri el a nyolcvanéves kort, köztük Joachim Meisner kölni érsek. Ferenc pápa így tizennégy új bíborost nevezhet ki annak érdekében, hogy a pápaválasztók száma ismét százhúsz legyen.


 

 

Megfigyelők korántsem tartják biztosnak, hogy Pietro Parolin államtitkár megkapja a bíborosi kinevezést. Az államtitkárság feladatköre ugyanis megváltozhat, ha a Kúria hivatalainak együttműködését egy külön moderátor segítené és felügyelné. Egyelőre az is kétséges, hogy a pápai tanácsok („kisebb minisztériumok”) vezetői bíborosok lesznek-e.

 

A kinevezéseknél Ferenc pápa valószínűleg törekedni fog arra, hogy javuljon az arányosság a világegyházban. Pillanatnyilag ugyanis a százkilenc pápaválasztó közül ötvenhét az európai (ebből huszonhat olasz), és csupán tizenöt a latin-amerikai, tizenegy az afrikai, tizenegy az ázsiai és tizennégy az észak-amerikai bíboros.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .