Nagyvilág

A szíriai lázadók megöltek egy szerzetest

A június 24-én közzétett hírt megerősítette Pierbattista Pizzaballa szentföldi ferences kusztos: „A kolostor az Oronte folyó völgyében található az ország északkeleti részén, százhúsz kilométerre Aleppótól. A lázadó erők által június 23-án megölt szerzetes, François Murad (képünkön) negyvenkilenc éves volt. Sajnos Szíria északi részén, közel a török határhoz a keresztény településeket már teljesen elpusztították, szinte lakatlanná váltak. Hangsúlyozni kell – tette hozzá Pizzaballa –, hogy a lázadók külföldről jönnek, mindnyájan rendkívül szélsőséges csoportot képviselnek. Ne hozzanak be újabb fegyvereket Szíriába, ami csak azt jelentené, hogy tovább folytatódik ez az abszurd polgárháború. Mindenképpen kerülni kell a további vérontást. Sajnos Szíriában már nem pusztán az egymással szemben álló szírek harcolnak, hanem az ország az arab és a nemzetközi közösség küzdőterévé vált. Ennek árát mindig a szegények, a legkisebbek, a legutolsók fizetik meg. Közéjük tartoznak a keresztények is. A nemzetközi közösség kötelessége, hogy ezt megfékezze” – jelentette ki. (VR)


A pénzügyi tranzakciós adó bevezetéséért Ausztriában

Nyílt levélben fordultak az egyházi és világi osztrák nonprofit szervezetek Werner Faymann kormányfőhöz, hogy Ausztria vezesse be a pénzügyi tranzakciós adót, maradjon erős a pénzügyi lobbi ellenében, és tartson ki az adó bevezetése mellett. Katolikus részről a nyílt levél aláírói között van az osztrák püspöki kar nemzetközi fejlődést és missziót koordináló testülete (KOO) és a karitász, számos nemzetközi és hazai nonprofit szervezet, így az Attac és a Globális Felelősség AG. A nonprofit szervezetek a pénzügyi szektor durva lobbizására válaszul adtak hangot követelésüknek. A nyílt levél további tíz állam kormányfőjét is megszólítja, akik szintén vállalták a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését. (A magyar törvényhozás tavaly tavasszal szavazta meg a tranzakciós illetékről szóló törvényt.) (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .