Húszmillió euró története

A Vatikán illetékesei Scaranót már egy hónappal ezelőtt elbocsátották, amikor az olasz államügyészség nyomozni kezdett az ügyében. Ezt akkor be is jelentették. A Vatikán ugyanakkor közölte az olasz hatóságokkal, hogy készségesen együttműködik a nyomozásban. Eddig azonban semmiféle kérdés sem érkezett hozzájuk.

Scarano nem az IOR vatikáni bank alkalmazottja volt, hanem a vatikáni javak kormányzóságán (APSA) volt számvizsgáló. Tehát egyáltalán nem volt vezető, bár felelős poszton dolgozott. Még nem tudni, volt-e az IOR-nál számlája, amelyet pénzmosásra használhatott volna. Mindenesetre a vád nem a Vatikán valamely intézményét érte, sem a vatikáni bankot, sem a javak kormányzóságát, hanem a volt hivatalnokot.


Miközben tovább folyik a vatikáni bank átlátható működését célzó reform, Ferenc pápa – nem véletlenül – éppen ezekben a napokban különbizottságot alakított, mely közvetlenül és folyamatosan tájékoztatja a vatikáni pénzintézet működéséről.

Scarano prelátus immár a római Regina Coeli börtönben tartózkodik. Ügyvédeinek azt mondja, nem az anyagi haszonszerzés vágya juttatta oda, hanem a barátság vitte lépre…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .