A szentatya brazíliai próbatétele

De vajon milyen Brazília az, ahol a pápa július végén hirdetni fogja az evangélium egyszerű igazságát? Egy biztos: számára biztosan nem jelentett meglepetést, ami az utóbbi időben történik az országban.

A híradásokból az egész világ értesült róla, hogy június elején a közlekedési díjak mérsékelt emelése kipattanó szikraként tüntetéssorozatot robbantott ki brazíliai nagyvárosokban. Meglepő módon a focirajongóként elkönyvelt társadalom százezrei tiltakoztak a futballal kapcsolatos nagy beruházások és a nyomukban járó kilakoltatások, kisajátítások ellen. Valójában arról van szó, hogy mivel a labdarúgás hatalmas üzlet, a belefektetett milliárdokkal arányosan elszakadt a társadalom egyszerű tömegeitől.


A II. vatikáni zsinat szellemében egyszer már szépen fejlődhetett a brazil egyház missziója, mely a társadalmi igazságosságot is előmozdította. Egyik világszerte ismert alakja volt Helder Camara recifei érsek, aki palotáját menhellyé alakította, ő maga pedig egy szerény lakásba költözött. Nem meglepő, hogy az 1999-ben elhunyt főpap e gesztusa miatt is Ferenc pápa egyik példaképének számít.

A társadalmi igazságosságért vállalt egyházi elkötelezettség a „bázisközösségek” marxista befolyásoltsága miatt az 1990 előtti egyházi vezetés előtt kompromittálódott. Talán éppen a favelák népének mostani tiltakozásai miatt is a méreteiben hatalmas brazil egyház kétszázhetvenhat egyházmegyéjével, négyszázhatvan püspökével és huszonkétezer papjával elindulhat a szekták helyett igaz hitet és tisztességes megélhetést jelentő munkát kereső útján.

Ferenc pápa brazíliai útja során aligha fog megelégedni szép szavakkal és gesztusokkal.