A szentatya brazíliai próbatétele

De vajon milyen Brazília az, ahol a pápa július végén hirdetni fogja az evangélium egyszerű igazságát? Egy biztos: számára biztosan nem jelentett meglepetést, ami az utóbbi időben történik az országban.

A híradásokból az egész világ értesült róla, hogy június elején a közlekedési díjak mérsékelt emelése kipattanó szikraként tüntetéssorozatot robbantott ki brazíliai nagyvárosokban. Meglepő módon a focirajongóként elkönyvelt társadalom százezrei tiltakoztak a futballal kapcsolatos nagy beruházások és a nyomukban járó kilakoltatások, kisajátítások ellen. Valójában arról van szó, hogy mivel a labdarúgás hatalmas üzlet, a belefektetett milliárdokkal arányosan elszakadt a társadalom egyszerű tömegeitől.


A II. vatikáni zsinat szellemében egyszer már szépen fejlődhetett a brazil egyház missziója, mely a társadalmi igazságosságot is előmozdította. Egyik világszerte ismert alakja volt Helder Camara recifei érsek, aki palotáját menhellyé alakította, ő maga pedig egy szerény lakásba költözött. Nem meglepő, hogy az 1999-ben elhunyt főpap e gesztusa miatt is Ferenc pápa egyik példaképének számít.

A társadalmi igazságosságért vállalt egyházi elkötelezettség a „bázisközösségek” marxista befolyásoltsága miatt az 1990 előtti egyházi vezetés előtt kompromittálódott. Talán éppen a favelák népének mostani tiltakozásai miatt is a méreteiben hatalmas brazil egyház kétszázhetvenhat egyházmegyéjével, négyszázhatvan püspökével és huszonkétezer papjával elindulhat a szekták helyett igaz hitet és tisztességes megélhetést jelentő munkát kereső útján.

Ferenc pápa brazíliai útja során aligha fog megelégedni szép szavakkal és gesztusokkal.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .