Nagyszerű művész nagyszerű mecénással

Fotó: Balogh Ferenc

 

A hagyomány szerint háromszáz éve született Kracker János Lukács, a későbbi kutatások azonban kiderítették, hogy valójában 1719. március 2-a a helyes dátum – mondta el Köves-Kárai Petra, az alkotó korai műveiből és érett munkáiból összeállított tárlat kurátora. Hozzátette: ez a kettősség lehetőséget adhat arra is, hogy két év múlva egy másik válogatást is bemutassanak a nagyközönségnek.
A megnyitón Ternyák Csaba egri érsek úgy fogalmazott, hogy Gárdonyi Géza szavai jutottak eszébe a kiállítás anyaga láttán: „Nem születhet mindenki egrinek, de azzá válhat.” A bölcs mondást Eger nagyjainak névsora igazolja, akik itt teljesedhettek ki, ebben a városban. Egerben van valami különleges, ami formál, átformál és befogad. Itt lelt otthonra Kracker János Lukács is, legjelentősebb alkotásai Egerhez kötődnek. Közülük a legismertebb a Főegyházmegyei Könyvtár freskója, amely a tridenti zsinatot ábrázolja egészen különleges módon. Éppen ezért fontos, hogy mindannyiunk Egerről alkotott képében helye legyen Kracker János Lukácsnak.
Jávor Anna, a festő monográfusa kiemelte: Először 1764-ben jelentkezett szolgálatra Eszterházy püspöknél. 1769-ben végleg letelepedett Egerben, s haláláig alkotott a városban és az egyházmegye területén, illetve Eszterházy püspök dunántúli birtokain.
Jernyei Kiss János művészettörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára Kracker és veje, Zach József közös munkájáról, a Főegyházmegyei Könyvtár freskójáról tartott ismertetőjében elmondta: ebben a korban a születendő mű alfája és ómegája a megbízó személye volt. Eszterházy, a jó ízlésű mecénás témaválasztásának köszönhetően születhetett meg a magyarországi festészet egyik legizgalmasabb alkotása, amely ismert mesterfogásokkal és egyedi megoldásokkal mutatja be a zsinatot.
Szabó Tamás, a szegedi Móra Ferenc Múzeum restaurátora a Szegedre került Kracker-vázlatokkal kapcsolatban a gyűjtők által végzett munka sajátosságairól szólt. Elmondta: az értékes anyag Zsótér Andor magángyűjtő jóvoltából került a múzeumhoz, s vált közkinccsé.
Az alkotó műveit bemutató időszaki kiállítás június 11-ig várja a közönséget az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban.

Forrás: Bérczessy András /Szent István Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .