Roma emberek foglalkoztatását segítik

A „Roma As Resource” (RARE) nyolc országot – Bulgáriát, Csehországot, Magyarországot, Moldovát, Romániát, Szerbiát, Szlovákiát és Ukrajnát –, valamint huszonegy civil és állami szervezetet fog össze. Az európai uniós program projektmenedzsere, Moravcsik László elmondta, a RARE program célja, hogy segítse a romák munkaerőpiaci részvételét az egyes régiókban. A projekt a következő két és fél évben valósul meg, vezető partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.
Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a szakmai megbeszélésen azt hangsúlyozta, hogy a kormány fel­zár­kóz­ta­tás­po­li­ti­kája keretében a hosszú távú programokban érdekelt. Rámutatott: a tapasztalatok szerint, ha egy program során nem végzik el a helyi erőforrások feltérképezését és megerősítését, akkor az nem lesz hosszú távon fenntartható. Fontos, hogy a programok akkor is működjenek, ha esetleg a célra fordított európai uniós források csökkennek vagy megszűnnek.
Czibere Károly azt is elmondta, a mai világban már nem érdek az, hogy a hátrányos helyzetű falvakba vigyék a munkát, sokkal nagyobb érték lett a mobilizáció. Az elsődleges munkaerőpiachoz való kapcsolódás szempontjából nagyon fontos a mobilitás elősegítése, például céges buszjáratokkal. Hangsúlyozta: a mobilitásnak a jövőben sokkal nagyobb szerepet kell kapnia a felzárkózásban.
Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára arról beszélt, a közfoglalkoztatás kvázi tranzitfoglalkoztatásnak indult, és már lehet látni, hogy egyre többen hagyják el. (A tranzitfoglalkoztatási módszer lényege, hogy olyanok számára kínál speciális képzési lehetőséget, akiknek a hagyományos iskolarendszerű képzés keretei között nem sikerült alapképzettséget vagy szakképzettséget szerezniük – a szerk.) Született egy kormányzati döntés, amely célként határozza meg, hogy a felkészítés, az anyagi támogatás segítségével csökkentsék a közfoglalkoztatásban dolgozó emberek számát, és az elsődleges munkaerőpiacra irányítsák  – közölte.
Cseresnyés Péter szólt arról is, hogy számos olyan program fut az Emberi Erőforrások Minisztériumánál és a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, amely az elsődleges munkaerőpiacra készíti fel vagy segíti az embereket.
Réthy Pál belügyminisztériumi főosztályvezető hozzászólásában azt emelte ki, hogy nagyon fontos lenne megerősíteni a munkaerőpiaci szolgáltatásokat, és erre van is kormányzati szándék.
Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a megbeszélésen szólt arról, hogy a körülbelül háromszáz hátrányos helyzetű kistelepülésen esetenként olyan nehéz­ségekkel kell szembenézni, amelyeket az önkormányzatok önmaguk nem tudnak megoldani. Ezért ezeken a helyeken más eszközrendszerre van szükség – mondta, példaként említve, hogy az eladósodások száma a tizedére csökkent ott, ahol a közüzemi fogyasztás mérésére előrefizetős mérőeszközöket szereltek fel.

 

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .