Nagy keresztet és nagy áldást hordozott

Fotó: Tóth János

Erdő Péter bíboros a szentmise elején köszöntötte mindazokat, akik Mindszenty bíboros halálának 41. évfordulóján azért érkeztek Esztergomba, hogy hálát adjanak a főpásztor hősies tanúságtételéért. Az esztergom–budapesti érsek külön üdvözölte a fiatalokat: az esztergomi Mindszenty-iskola diákjait, akik intézményük alapításának 25. évfordulóját ünneplik az idén; a budapesti Szent Gellért-iskola tanulóit, akik a Dunán kenuzva érkeztek; és a szintén budapesti Pannonia Sacra diákjait, akik immár tizenötödik alkalommal kerékpáron zarándokoltak Esztergomba, a Pilisen keresztül. Az iskolák tanulói szolgálatot is vállaltak a szentmisén. Iskolai szünet van, mi mégis tanulni jöttünk – kezdte szentbeszédét Palánki Ferenc püspök. Mindszenty bíboros élete példájával megmutatta, mit jelent kimondani az igent – Istenre, a papi hivatásra, az egyházra. Ezt tanulhatjuk meg tőle – mondta a debrecen–nyíregyházi megyés püspök, aki azt is hangsúlyozta, hogy annak az igenje ér valamit, aki nemet is tud mondani.
Palánki Ferenc egy fafaragó barátjától kapott nemrégiben egy Mindszenty-szobrot, amelynek két különlegessége van: egyrészt aránytalanul nagy a mellkeresztje, másrészt ugyanilyen aránytalanul nagy az áldást osztó keze.
A püspök szerint ezek a szokatlan részletek nagyon jól rámutatnak arra, hogy a boldog emlékezetű főpásztor emberi erőt meghaladó keresztet hordozott, ám ebből óriási áldás is fakadt. A szónok ezután rávilágított arra, hogy a keresztben semmi esetre sem a büntetőeszközt tiszteljük, hanem Isten végtelen szeretetének jelét. Ezért igaz, hogy aki keresztet vet, az feltámadást arat.
Holnap a mennybemenetel napja lesz, amikor Jézus megmutatja, hogy nem óvja meg övéit a kereszttől, de velük marad mindennap a világ végéig – folytatta homíliáját Palánki Ferenc, hozzátéve: Mindszenty bíboros áldozatvállalása Jézus Krisztus mindennapi követése volt. A püspök, a pap, Isten embere beleéli a világba Isten jelenlétét, s mi ezáltal bekapcsolódunk a keresztáldozatba.
Mindszenty bíboros azt is megmutatta, hogy a szeretet nem függ az élethelyzettől. Az ember nem mindig felel a körülményeiért, de mindig felel a döntéseiért. Mindszenty pedig sohasem tért le a szeretet útjáról, amit jól mutat első mondata is, amelyet 1956-ban, kiszabadulása után mondott: „Szívemben nincs gyűlölet senki felé.”
Nem elég ismerni az igaz­ságot, élni is kell azt – hangsúlyozta Palánki Ferenc, aki azt javasolta a Mindszenty-zarándokmisén jelen lévőknek, hogy igazítsák életüket az elveikhez, mert különben az elveik fognak igazodni az életükhöz. Sok fiatal küzd azzal, hogy az érzelmei irányítják, azt választja, ami kellemes, s ami nem, azt igyekszik elkerülni – mutatott rá a megyés püspök. Majd arra biztatta a fiatalokat, hogy emberségük szerint cselekedjenek, ha Mindszenty példájára elismerik, hogy van fölöttük valaki, aki hívja, aki küldi őket. Jézus segít nekik a helytállásban. Ha Istenhez kötjük életünket, ha vele megyünk, akkor a mi életünk is mennybemenetel lesz – tette hozzá a püspök.
Palánki Ferenc figyelmeztette a fiatalokat arra, hogy nemcsak az fontos, milyen hivatást választanak, hanem az is, milyen emberek lesznek. Ha ezt szem előtt tartják, akkor valóra válhat a remény, amelyet Mindszenty bíboros hagyott ránk, hogy a megmaradt kevésből újjá lehet építeni a hazát.
Az áldozást követően Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Mindszenty Alapítvány elnöke olvasta fel a hercegprímás boldoggá avatásáért szóló imát.
Erdő Péter bíboros a szentmise záróáldása előtt megvallotta, mennyire befolyásolta egész életét Mindszenty bíboros alakja, jóllehet személyesen nem találkozhatott vele, nem láthatta, hiszen elődje már fogságban élt. A bíboros reményét fejezte ki, hogy nemzedékről nemzedékre tovább tudjuk adni azt a hűséget, amelyet a bíboros képviselt.
A szentmisét követően a püspökök, köztük Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek és Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, a jelen lévő papság, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, az állami és közélet más jeles képviselői és a lovagrendek megkoszorúzták Mindszenty József sírját a bazilika altemplomában. Eközben a bazilikában a Pannonia Sacra iskola diákjai másokat is hasonló áldozatvállalásra buzdítottak. Tizenötödik kerékpáros zarándoklatukon háromszázhatvanan érkeztek Esztergomba, az iskola diákságának több mint a fele vett részt a szentmisén. Harminc diák idén először gyalogosan tette meg az út egy részét.
A misét követően Erdő Péter bíboros a Szent Adalbert Központban vehette át Mindszenty József fejszobrát. Páljános Ervin szobrászművész alkotását a tavaly Szent Adalbert-díjjal kitüntetett mecénás-vállalkozó, Gasztonyi László ajándékozta az esztergom–budapesti érseknek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .