Keresztény könyvek seregszemléje

Idén május 9. és 14. között rendezte meg a Szent István Társulat (SZIT) a budapesti Ferenciek terén a keresztény szellemiségű könyvkiadók legrangosabb hazai seregszemléjét.
A XXIV. Szent István Könyvhét megnyitóján Rózsa Huba, a SZIT alelnöke a kiadókat mutatta be, majd Sarbak Gábor, a SZIT elnöke az újdonságok közül ismertetett néhányat. A kiállítók hazánk számos térségét képviselik. Az érdeklődő olvasók a dedikálásokon negyvenhárom szerzővel találkozhatnak a hét folyamán.
A SZIT és a Stephanus Alapítvány által közösen alapított Stephanus-díjat Erdő Péter bíboros és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke adta át a kitüntetetteknek.
Kocsis Imre 1957. augusztus 1-jén született a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson. Tanulmányait a budapesti Római Katolikus Hittudományi Akadémián, a Pápai Gergely Egyetemen és a Pápai Biblikus Intézetben végezte. Pappá 1983-ban szentelték. Több katolikus főiskolán is tanított. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara (PPKE HTK) Újszövetségi Szentírástudományi Tanszékét 2012-től vezeti. Rendszeresen előad a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencián, valamint a PPKE HTK által évente szervezett Teológiai Tanárok Konferenciáján. A Bécsben kétévenként megendezett Colloquium Biblicum állandó résztvevője. Biblikus témájú előadásaival tevékeny előmozdítója a Váci egyházmegye által szervezett akolitus- és diakónusképzésnek. Nagy­ban hozzájárult a Szent Jeromos Bibliatársulat magyar nyelvű bibliafordításának elkészítéséhez. Leg­főbb kutatási területe az Újszövetség kortörténete, a hegyi beszéd, Lukács evangéliuma és Szent Pál teológiája. Számos szakkönyve és publikációja jelent meg ezekben a témákban.
„Az a gondolat, hogy a bölcsesség forrása Isten, és ezért az ember csak­is Isten félelme által, vagyis az ő akaratának hódolattal teli elfogadásával és teljesítésével válhat bölccsé, az Ószövetségben is megjelenik. Pál újdonsága abban áll, hogy a bölcsességet Krisztus keresztjéhez köti. E bölcsesség villan fel Kocsis Imre minden, a Szentírást elemző sorában” – méltatta a díjazottat Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora.
Kocsis Imre az elismerést megköszönve elmondta, Lukács-szakértőként sokáig ódzkodott attól, hogy ezt az evangéliumot kifejezetten az irgalmasság evangéliumának lássa. Ma már azonban úgy gondolja, hogy Lukácsnál az irgalmasság motívuma végigvonul a gyermekségtörténettől a szenvedés elbeszélésén keresztül egészen a feltámadásig.
Michael Hesemann, az irodalmi kategória díjazottja 1964. március 22-én született a németországi Düsseldorfban. Egyetemi tanulmányait 1983 és 1989 között Göttingenben végezte, ahol történelmet, kultúrantropológiát és újságírást hallgatott. Éveken keresztül tanulmányozta a keresztény ereklyék történelmi szerepét. Több régészeti projektben is részt vállalt.
Forgó András, a PPKE Bölcsészettudományi Karának adjunktusa laudációjában hangsúlyozta, hogy Michael Hesemann napjaink egyik legnagyobb hatású egyháztörténet-írója, aki olvasmányos és szakszerű műveivel hozza közelebb a nagyközönséghez a katolikus egyház évszázadait.
„Alázattal, hálával és örömmel tölt el, hogy írói munkásságom az önök szép országában nem várt elismerésben részesült. Könyveim szerény hozzájárulást jelentenek ahhoz a magasztos feladathoz, melyet Szent II. János Pál pápa tűzött elénk Európa újraevangelizációjában. A mi feladatunk, hogy kontinensünk keresztény kultúráját életben tartsuk. Ebben vállal részt a Szent István Társulat ma nyíló könyvhete is” – köszönte meg a kitüntetést Michael Hesemann.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .