Náci perek katolikus papok ellen

1936. május 29.: Nagy kirakatper indul az egyháziak erkölcseiről. A Führer szerint a pedofília az egyháziak sajátos jellemzője. (1.)
1936. október 11.: Koblenz. A hangulat jó, de nagy a nyomor, különösen a szőlőművesek körében. Az egyház befolyása a ferencesek elleni pereknek köszönhetően csökken. (2.)
1937. április 2.: A Führer telefonon hívott. Mielőbb el akarja indítani a Vatikán elleni kampányt. A nyitányt egy belga kolostorban, fiatalkorún elkövetett szexuális bűn szolgáltatja majd. Személyes követet küldök Berlinből Brüsszelbe, hogy ő vezesse az ügy kivizsgálását. Ha a papok nem értik meg az irányukban tanúsított jóindulatunkat, majd megértik, ha könyörtelenül térdre kényszerítjük őket. (3.)
1937. április 30.: A sajtó megkezdte a katolikus egyházban zajló szexuális bűnök elleni akciót. Megdönthetetlen bizonyítékokkal támadunk. Jeladásomra elindult a pokoli örvény. Egyre nagyobb bajban vannak a papok. Pellengérre állítottuk őket, és a perek újabb és újabb borzalmakat tárnak fel! (4.)
1937. május 12.: A papok elleni támadás egyre intenzívebb. Most már a helynökök és a püspökök ellen is megindult a gépezet. A freysingi püspök a szószékről nyíltan elítélte a sajtókampányunkat. Személyesen veszem kézbe az ügyet, és megleckéztetem ezt az eltévelyedettet. (…) Hosszasan beszélgetünk a Führerrel az egyház sorsáról. A papok elleni perek hatását nagyon jónak tartja. Himmlertől eltérő állásponton van. Térdre kell kényszerítenünk a katolikus egyházat egészen addig, hogy ügyünk szolgálatába állítsuk. A nőtlenséget el kell törölni, az egyház javait meg fogjuk szerezni. El kell érnünk, hogy huszonnégy éves kor alatt senki se tanulhasson teológiát. Ezzel megfosztjuk őket az utánpótlástól. Fel kell oszlatni a szerzetesrendeket, az egyházaktól elvesszük az oktatás lehetőségét. Néhány évtized alatt eltűnnek majd a hívők. Akkor aztán a tenyerünkből is szívesen ennének az egyházak. Ehhez azonban az első lépés a perek megindítása. Minden a megtervezett program szerint fog lezajlani, és ügyelünk rá, hogy megfelelő sajtóvisszhang legyen.(5.)

(Az idézetek a 2007-ben franciául kiadott Goebbels-naplóból valók. Joseph Goebbels, Journal, 1933-1939, Paris, Tallandier, 2007. (1) 300. oldal; (2) 327. oldal; (3) 404. oldal; (4) 409. oldal; (5) 414-415. oldal)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .