Muszlim fiatalok rendbe hoztak egy keresztény templomot

Az Összhang Ninivéje elnevezésű csoport vezetője, Dunia Ammar a sajtónak elmondta, hogy a béke és a nemzeti összhang üzenetét szeretnék közvetíteni az egész világ felé. Egyszerű, alulról jövő kezdeményezés ez Moszul keleti, az Iszlám Államtól néhány héttel ezelőtt visszafoglalt területén. (2017. január 19-én jelentette be az iraki hadsereg, hogy felszabadították Moszul keleti részét abban a hadjáratban, amely előző év október 17-én kezdődött.) Ammar barátaival egy káld katolikus templom és egy mecset kitakarítására vállalkozott. A Moszul megszépítéséért hirdetett kampány célja, hogy helyreálljon a vallások együttélésének az a modellje, amely a várost 2014 júniusa, az Iszlám Állam fegyvereseinek bevonulása előtt jellemezte.
Az Iszlám Állam sok szent helyet, templomot, mecsetet lerombolt, illetve megrongált. A városban hálózat alakult a civil szervezetekből. Ennek vezetője, Máher Al-Obáidi elmondta: szervezetük úgy döntött, közvetlen módon tesz azért, hogy megtisztítsa a várost, rendbe hozza a mecseteket, templomokat és más istentiszteleti helyeket. A hálózat tagjai mind muszlimok, mert a kisebbségeket az Iszlám Állam elűzte a városból, és még nem érzik elég biztonságosnak a helyzetet ahhoz, hogy visszatérjenek.
Egy héttel korábban egy másik szervezet, a Nahdát Dzsil (Újjászülető Nemzedék) a Szentlélek-templomot hozta rendbe, amelyet alakja miatt a köznyelv „Titanicnak” nevez. 2007-ben e templom előtt gyilkoltak meg egy fiatal káld katolikus papot, Raghíd Gannit és három szubdiakónust.
A Nahdát Dzsil csoportnak mintegy háromszáz, tizenöt és harminc év közötti tagja van, akik a felszabadított város­részekben megtisztítják a dzsihadista feliratoktól a kórházakat, iskolákat.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .