Multinacionális vállalatot örökölt a Bolognai érsekség

Michelangelo Manini, a cégalapító fia az egyházra hagyta a multinacionális vállalatot, amely az egyik piacvezető az automata kapuk gyártásában. A cég éves forgalma jelenleg háromszázmillió euró körül mozog, ezernyolcszázötven alkalmazottal dolgozik, és a világ huszonnégy országában van jelen. Zuppi, a nemrég kinevezett bolognai érsek álma az, hogy olyan vállalattá alakítsák, amely mindenki közös javát tartja szem előtt; úgy működik, mint egy jó család, amelyben a nők és az édesanyák is lehetőséget kapnak.
A projekt másik fontos eleme, hogy a vállalat bevételének nagy részét a rászorulók támogatására ajánlják fel – oly módon, hogy átgondoltan, szakértők bevonásával ad hoc pénzalapot hoznak létre. Az egyházmegyei vezetés és a Caritas közösen dolgozza ki a tervezetet. Rimini példáját követik, ahol az egyházmegyei pénzalap egyik felügyelője, Stefano Zamagni professzor ismert közgazdász, a Társadalomtudományok Pápai Akadémiájának munkatársa. Zuppi érsek őt kérte meg, hogy segítsen átültetni a jól működő projektet a Bolognai egyházmegyében is.
Mikrohiteleket adnak majd azoknak, akik szeretnének valamilyen kisvállalkozást indítani, továbbá azokat támogatják, akik kiszorultak a munkaerőpiacról, és szeretnének újra dolgozni. Egy éven át segítik a védelemre szoruló munkavállalók elhelyezkedését a helyi cégeknél. Olaszországban adókedvezményekkel támogatják a fogyatékkal élők és a csökkent munkaképességűek munkába állását. Az egyházmegyei projekt azokat karolja fel, akik számára nem elérhető az állami segítség. A munkaadók nem szívesen alkalmaznak olyanokat, akik más okból kerültek nehéz helyzetbe, és orvosi igazolás nélkül kopogtatnak. Ez a kezdeményezés alkalmas arra, hogy elindítsa őket a munka világába visszavezető úton.
A mintaként szolgáló Riminiben az elkülönített pénzalapot kezelő intézmény tavaly szeptemberben ötvenkilenc munkahelyet talált a helyi vállalatoknál a rászorulók számára, elhelyezkedésükhöz összesen háromszázhatvanezer euróval járult hozzá. Egy éven keresztül támogatják a vállalatokat, az ad hoc pénzalapból fizetik a munkavállalók költségének harminc százalékát. Közben képzéseket is szerveznek a dolgozók számára, így segítik őket az önállóvá válásban. Zamagni professzor hangsúlyozza, hogy nem alamizsnáról van szó. A projekt célja az, hogy a munkavállalók képesek legyenek önállóan fenntartani magukat és a családjukat. Véleménye szerint a Bolognai érsekség előtt nagy lehetőségek állnak, egyrészt mert a Faac nagyvállalat több millió euró bevétellel, másrészt mert Bolognában sok olyan cég működik, amely szívesen részt vesz a projektben.

 

Forrás: Avvenire

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .