Módosítások az egyházügyi törvényjavaslatban

A tervek szerint a jövőben az országgyűlés döntheti majd el kétharmados többséggel, hogy mely közösség kaphat egyházi státuszt. A jelenlegi történelmi egyházak mellett azt „automatikusan” meg fogják kapni azok a vallási közösségek, amelyek az elmúlt húsz évben komoly társadalmi támogatást tudtak szerezni, így például a baptisták és a Hit Gyülekezete. Kezdeményezik, hogy a lista ne legyen zárt, bármikor kérhető legyen az egyházi bejegyzés. Azzal a nagyjából háromszázötven vallási közösséggel, amely jelenleg állami feladatot is ellát, amennyiben szükséges, a kormány egyeztetéseket folytat majd, és december 31-éig megállapodást köt a további együttműködésről.
   
Lázár János kiemelte: mindez nem fogja érinteni a szabad vallásgyakorlás lehetőségét, hiszen vallási felekezetek és közösségek működésére lesz lehetőség. De abban, hogy mely közösség működhet egyházként, a mindenkori országgyűlésnek kell állást foglalnia, éppúgy, ahogyan azt is a parlament dönti el, hogy kik számítanak nemzeti kisebbségnek.
  
Lapzártánkkor az országgyűlés még nem szavazott a törvénymódosításról.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .