Misztériumjáték virágvasárnapon

Jézus életének utolsó tizenkét óráját elevenítjük fel passiójátékunkban, a Getszemáni-kertben történő elfogásától kereszthaláláig. A passiójátékot Mel Gibson A passió című filmjére, valamint Boldog Emmerich Anna Katalin látomásaira támaszkodva készítettük el. Fontos eleme a zene, melyet A passió és a Gladiátor című filmek zenéiből válogattunk össze.

A Besnyői passiót 2007. április 1-jén, virágvasárnap mutattuk be első ízben Máriabesnyőn. A szereplők egyházközségünk tagjai közül kerültek ki. Jelmezeink és kellékeink nagy részét mi magunk készítettük. Szándékunk szerint minden előadást valami újítással, fejlesztéssel szeretnénk különlegesebbé tenni. A darabot minden év virágvasárnapján mutatjuk be, hiszen egy passiójátéknak igazán nagyböjt idején van mondanivalója. Krisztus szenvedéstörténetét a nagyhét folyamán együtt szemléljük, erre hangol rá ez a passiójáték.


Előadásunkat igyekeztünk különlegessé tenni, hogy olyan emberek érdeklődését is felkeltsük, akik csupán az „egyházi látványosság” kedvéért érkeznek hozzánk. Az előadás jellegzetessége, hogy a nézőközönség is részese lehet a játéknak. Az előadás elején szövegkönyvkivonatokat osztunk szét, melyekben kiemelten szerepelnek azok a részek, ahol a közönség tagjai is bekapcsolódhatnak a játékba. A nézők állva kísérik figyelemmel a történéseket, mintha maguk is ott lennének Kaifás főpap házában és Pilátus palotájának udvarán. A tömegnek követelnie kell Kaifástól és Pilátustól Krisztus kereszthalálát. Több jelenet is a közönség sorai közt játszódik: Péter tagadása, Jézus megostorozása, első elesése a kereszttel és találkozása Máriával. Ezáltal a jelenlévők úgy követhetik végig Jézus kálváriáját, mintha maguk is szemtanúi lettek volna az utolsó órák szomorú eseményeinek… Ezután elkísérhetik Jézust keresztútján, mint ahogyan a nép tette Jeruzsálem utcáin, egészen a Golgotáig. Testközelből tapasztalhatják meg a katonák durvaságát, Krisztus értünk felajánlott kínszenvedését és kereszthalálát.

2015. március 29-én, virágvasárnap 16 órakor immár kilencedik alkalommal látható a Besnyői passió Gödöllőn, a máriabesnyői bazilika udvarán.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Részletes leírás és további tájékoztatás olvasható a Besnyői passió weboldalán: www.besnyoipassio.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .