Megújulni a szív mélyéről

A jelenlegi zord időkben Ferenc pápa arra törekszik, hogy az egyház gyökeres szerkezeti átalakítása egyszerre valósuljon meg minden egyes tagjának – legyen az laikus vagy klerikus – belső megtérésével. A megtérés helye a Jézussal való találkozás eredményeként a szív mélyén van – hangsúlyozta a főpásztor. Nyitott, őszinte párbeszédeivel, karizmatikus személyiségével és mély lelkiségével Ferenc pápa szüntelenül arra emlékeztet bennünket, hogy az életszentség a keresztény ember egyetlen választási lehetősége az Istenhez vezető úton. Minden más út csak a semmibe vezető, üres illúzió.

Az ilyen magatartást tanúsító ember nem képes felismerni a jót, és békesség sincs körülötte. Éppen ezért buzdít bennünket a pápa a modern rabszolgaság valamennyi formája elleni küzdelemre, hiszen mindannyian szabadságra teremtettünk – hangsúlyozta a nuncius.


Tanítása által Ferenc pápa mindenkihez, de főként a kitaszítottakhoz, az elnyomottakhoz, a szegényekhez, a hajléktalanokhoz és a munkanélküliekhez, az elvándorlókhoz, a menekültekhez, valamint a háborús övezetek áldozataihoz szeretne közel kerülni. Beszédeiben gyakran hangsúlyozza, hogy a béke nem csupán az ellentétek, a feszültségek és a háború hiányát jelenti. A keresztény ember szemléletében a béke Isten ajándéka, és egyúttal a közjót igazságban és szeretetben elérni akaró, szabad és értelmes emberi tevékenység gyümölcse. A háború mindig szolgává tesz bennünket. Lehetséges a békét megteremteni, mert a béke gyökerénél mindig ott találjuk az imádságot. „Imádkozzunk hát a békéért!” – buzdított Alberto Bottari de Castello, aki szentbeszéde végén katolikusoknak és nem katolikusoknak egyaránt megköszönte a szentmisén való részvételt, és Isten áldását kérte Ferenc pápára.

A hálaadó szentmisén jelen volt Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, Szentgyörgyvölgyi Péter, Budapest V. kerületének polgármestere, Tóbiás József, az MSZP elnöke, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .