Mint Isten és ember közös tánca
Fotó: Ambrus Marcsi

 

A debreceni együttes nemzetközi néptáncfesztiválon képviselte Magyarországot július 7. és 12. között Török­országban, Bursa városában.
A nemzetközi tánctalálkozót meghatározó lelkületről Tiszai Zsuzsa, az együttes vezetője a következőket mondta: a tánc világnyelv. „Olyan kommunikációs forma, amely átível a nemzeteken, kultúrákon és vallásokon. Ernyőként áll a világ felett, és ebben az összetettségben engedi kirajzolódni a szeretet egyszerű, emberi szíveket összekötő üzenetét. Ennek a szeretetnek a tánc általi megélése és továbbadása az együttes hajtóereje, amely a hitből táplálkozik. Abból a hitből, amely nem alkalomszerű, hanem hétköznapjaink, mindennapi döntéseink alapját adja.”
A Debreceni Hajdú Táncegyüttes tagjai világszerte e hit hírnökei. Törökországi útjukat a magyar kulturális értékek közvetítése mellett a tanúságtétel határozta meg, annak vágya, hogy továbbadják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus örömhírét és üzenetét a táncukkal és a jelenlétükkel.
Miért választották ezt a küldetést? A magyar virtus, a hagyománytisztelő megjelenés és az elhivatottság megélése magában hordozza a krisztusi út valóságát is. Ezen a ponton találkozik a kongresszus és a táncegyüttes élő, életízű üzenete.
2020 szeptemberében a hajdúsok táncra hívják a világ népeit, hogy minden mozdulatukban felismerjük Isten jelenlétét, aki közöttünk lakozik az Oltáriszentségben.

Forrás: Szilágyi Eszter/NEK; IEC2020.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..