Átadták az ifjúsági vezetőképző központját Vácon

Fotó: Bölönyi Gabriella

 

A projekt a Váci Egyházmegye és a magyar kormány támogatásával valósult meg. A váci ifjúsági közösségszervező és vezetőképző, a Kovászoló 2013 óta működik az egyházmegyében. Célja olyan elkötelezett fiatalok nevelése, akik alkalmasak a lelkipásztorok és a katekéták segítőiként felkészülten szolgálni Krisztusban gyökerező gyermek- és ifjúsági közösségeket egy-egy plébánián vagy a régióban.
Az ünnepséget Bozsó Zoltánné, a váci Althann Vendégház és Konferenciaközpont igazgatója, a létesítmény üzemeltetője nyitotta meg. Köszönetet mondott a Kvadrát Művészeti Tervező Kft. tervezőinek és a kivitelezőknek, Urbán Tibornak és Urbán Péternek, majd az épület jövőbeni funkciójáról és a „kovászolás” lényegéről beszélt. Elmondta, hogy a fiatalok zenét, játékos pedagógiai módszertant és hitéleti csoportvezetést tanulnak majd a felújított épületben is. „A képzésekhez eddig nem volt megfelelő helyszín, így az egyházmegye egy meglévő, de állapota miatt csak részben hasznosított épület egy szárnyának teljes felújításával és átalakításával hozta létre az épületet, amely a későbbiekben zarándokházként is üzemel majd. A projekt megvalósítását Magyarország kormánya 315 millió forinttal támogatta” – mondta el Bozsó Zoltánné.
Ezután Ádovics Lászlóné műszaki ellenőr beszélt az épület jellegzetességeiről, a munkálatok során felmerült nehézségekről és a sikerekről. A kivitelezést csapatmunkaként értékelte, ahol minden közreműködő tanult az odaadásról, a kitartásról, a munka szeretetéről és az akadályok leküzdéséről.
Fördős Attila polgármester az állam és az Egyház jó együttműködésének példájaként említette Vác városát, ahol több püspök is városépítőként jelent meg a történelem során. A településvezető méltatta Beer Miklós püspök sokévi szolgálatát is: támogatásával és együttműködésével több váci épület újult meg, illetve épült fel.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára más elfoglaltsága miatt személyesen nem tudott jelen lenni az eseményen, de videoüzenetet küldött, amelyben kifejezte örömét, hogy a templomok mellett egy újabb közösségi házat adnak át a városban. Azt kívánta, ez a beruházás is legyen kovász, amely erősíti az Egyházat.
Ezután Beer Miklós püspök, apostoli kormányzó az értékátadásról és az értékmegőrzésről elmélkedett. Beszélt az ifjúság küldetéstudatáról, hangsúlyozva: ahhoz, hogy az új nemzedék tagjai szolgálni tudják az Egyházat, szükség van a felkészítésükre is. Elmélkedését a 127. zsoltár gondolatával zárta: „Ha az Úr nem építi a házat, az építők hiába fáradnak.” Nem szabad megfeledkeznünk tehát arról, hogy munkánkhoz kérjük az Úr kegyelmét és támogatását, különben hiábavaló a fáradozásunk. Beer Miklós ezután megáldotta az épületet, a harangot és a harangtornyot.
Az áldás és az ima után Marton Zsolt kinevezett váci megyéspüspök köszöntőszavai hangzottak el. A kovász szó lényegével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az idők folyamán sok apró dolog válik naggyá, óriássá, s a kovászlelkűségnek minden keresztény embert jellemeznie kell a saját hivatásában és közösségeiben.

Forrás: Váci Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .