Minőségi időt teremt a Pure-program anya-lánya teaháza

A rendezvényen a programban részt vevő lányok és édesanyák töltöttek el egy estét, amelynek során az interaktív előadás, a közös beszélgetés, a fotósarok és egymás megajándékozása is személyes kapcsolatuk elmélyítését segítette.
A teaházi estét Kis Brigitta, a Pure – You are called program vezetője nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta az együtt töltött minőségi idő fontosságát: „Azt tapasztaljuk, hogy a mai kamaszok nagyon leterheltek. A felgyorsult világban egyre nehezebben tudnak megállni és minőségi időt tölteni a számukra fontos emberekkel. Pedig ha visszatekintünk a saját gyermekkorunkra, láthatjuk, milyen meghatározó szerepük van az élményeknek a személyes fejlődésünkben. Amikor ifjúságnevelésről beszélünk, azt gondolom, hogy párbeszédre kell hívnunk a szülőket is. Kétéves képzésünk során olyan élményeken keresztül szeretnénk megszólítani a szülőket, amelyekre – reményeink szerint – évek múltán is örömmel gondolnak majd vissza.”
A programvezető ezután a családban mindennap megélhető tevékeny szeretetre hívta fel a résztvevők figyelmét. Ez megnyilvánulhat a gondoskodásban, a házimunkában, a beszélgetésekben is. Habár tudjuk, hogy szeretteinkért tesszük mindezt, mégis hajlamosak vagyunk belefáradni e feladatokba. Ilyenkor fontos, hogy lehetőségünk legyen megpihenni, feltöltődni.
„Néhány hete a veszprémi csapatunknál tartottam előadást – mondta Kis Brigitta. – A csendben eltöltött idő fontosságáról beszélgettünk a lányokkal, és természetesen szóba kerültek az okostelefonok is. Az előadás végén mutattak nekem egy videót. Az egyik barátnőjük szerepelt benne, amint kétségbeesetten, szinte fejvesztve rohan be a szobába, hogy a telefonját töltőre tudja tenni, mielőtt lemerül. Sajnos nem sikerült neki, de mindannyian jót nevettünk a felvételen, talán a benne rejlő irónia miatt, vagy azért, mert magunk is jól ismerjük azt az érzést, amikor sürgető szükségünk van egy telefontöltőre. Úgy gondolom, nekünk, keresztényeknek is van egy olyan forrásunk, amely feltölt minket, segít a tevékeny szeretet gyakorlásában, és abban, hogy soha ne fáradjunk el jót tenni. A kérdés csak az, hogy milyen gyakran keressük fel ezt a forrást? Mennyi időt töltünk Istennel? Szívből kívánom mindannyiunknak, érezzük égető szükségét az Istennel való találkozásnak, hogy aztán az ő képmásaként, tőle tanulva, igazán tudjuk szeretni egymást is.”
A találkozó további részében Bárányos Edit, a program szakmai projektfelelőse interaktív előadás keretében hozta közelebb a jelenlevőkhöz a szeretetkapcsolat fogalmát. A téma feldolgozása során fontos szerepet kaptak az életünkben megtapasztalható transzgenerációs hatások: mit hoznak az édesanyák a saját édesanyjuktól, és mit adnak tovább a lányaiknak?
A műhelymunka során a résztvevők végiggondolták, hogyan fejezhetik ki a másik számára a szeretetüket, s mi az, amit az édesanyjuktól kaptak, és szeretnének továbbadni a következő nemzedéknek. Az előadás végén a résztvevők papírra vetették a bennük megfogalmazódó gondolatokat, s ajándékként adták oda azokat egymásnak.
Az est második felében Hegyesi Zita, a program kommunikációs felelőse vezetésével különleges műveltségi kvízen vettek részt az asztal­társaságok: művészettel, tudománnyal és a Pure program alkalmai során megbeszélt témákkal (önbecsülés, önismeret, szabadság, döntés, felelősségvállalás) kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A győztes asztaltársaság tagjai egyedi ajándékcsomagot nyertek.

Forrás és fotó: Pure – You are called program

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .