Diakónusszentelés Debrecenben

Az evangélium szerint születése után a negyvenedik napon Szűz Mária bemutatta Jézust a templomban. Itt a Messiásra várakozó öreg Simeon karjaiba vette a gyermeket, és a világ világosságának nevezte őt. Ezért a szentelt gyertya Jézus egyik legrégebbi jelképe. „Ez az ünnepünk több és fontosabb jelentést hordoz, mint gondolnánk – kezdte homíliáját Kocsis Fülöp érsek. – Ám csak egyetlen gondolatot szeretnék kiemelni belőle. Ez az idős ember, Simeon a Lélek indíttatására ment el a templomba, hiszen azt az ígéretet kapta, hogy addig nem fog meghalni, amíg meg nem látja a Messiást. A Lélek azonban nemcsak őt indítja meg, hanem mindannyiunkat: íme, most mi is itt vagyunk, a templomban. Hiszen ez az a hely, ahonnan energiát meríthetünk az életünkhöz. Gyakran úgy érezhetjük, hogy kiégtünk. Sajnos ilyenkor megfeledkezünk arról, hogy itt, a templomban tudnánk feltöltekezni. Ma egy-egy gyertyával megpecsételjük az Istennel való találkozásunkat. Ez a láng égesse belénk a nagy igazságot, hogy mindig figyelnünk kell a Lélek indíttatására, aki nem máshová, hanem Isten házába hív minket” – zárta beszédét a főpásztor.
Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó is részt vett a szertartáson, amelyen megemlékeztek Fodor István pappá szentelésének 65. évfordulójáról. Fodor István a Görögkatolikus Metropólia legrégebben szentelt papja. A szent liturgiát a gyertyaszentelés szertartása és miroválás (olajjal megkenés) zárta.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .