Megújuló tanintézmények Nyíradonyban

A görögkatolikus családoknak kezdettől fogva igényük volt arra, hogy óvoda is létesüljön a nyíradonyi intézményben. Ezért a fejlesztés második ütemében az önkormányzat és a főegyházmegye összefogásával hatvan gyermek befogadására alkalmas, kétcsoportos óvodává alakítottak át egy éveken át használaton kívül álló egykori iskolaépületet.
Kocsis Fülöp metropolita az óvoda átadása alkalmából Zakeus történetén keresztül szólt a gyerekekhez. „Hamarosan ezek a fiatalok is meg­tanulnak fára mászni, mint Zakeus. De persze vigyázzatok majd magatokra, le ne essetek! Képzeljétek, Zakeusnak teljesen megváltozott az élete, amint belépett a házába Jézus!” Majd a felnőttekhez fordulva így folytatta: „A mi gyerekeink is ismerik Jézust, hallottak már róla. De fel kell emelnünk őket, hogy megpillanthassák az Urat, és megismerjék a hangját, hogy ha megszólítja őket, akkor szaladjanak hozzá, és befogadják az otthonukba. Ez az intézmény is egy fügefa. Erre kapaszkodnak majd fel a gyerekek, és sok mindent megtanulnak itt az évek során. De semmi másért nem érdemes kapaszkodniuk rá, mint azért, hogy olyan magasra kerüljenek, ahonnan megláthatják az Úr Jézust. A világi létrán való emelkedés semmit sem ér, ha közben nem pillantjuk meg Jézust. Kérem hát a pedagógusokat, hogy ebben segítsék majd az itt tanuló gyerekeket a jövőben is.”
Papp Miklós görögkatolikus parókus köszöntőjében úgy fogalmazott, mindkét intézmény nagy érték és lelki kincs azok számára, akik képesek a hit szerinti erények gyakorlására és Krisztus parancsolatainak teljesítésére. „Ezt a kincset szeretnénk közösen megőrizni és továbbadni. Hiszen iskolánk idei jelmondata is így hangzik: »Ahol a kincsed, ott a szíved is.«”
Kondásné Erdei Mária polgár­mester felidézte: az általános iskola 2011-ben került a görögkatolikusok fenntartásába. Az önkormányzati tulajdonban lévő épületben a Hajdú­dorogi Főegyházmegye tavaly európai uniós és hazai támogatásból jelentős fejlesztést valósított meg: a fűtési rendszer korszerűsítése, a homlokzat szigetelése és a nyílás­zárók cseréje után az intézményben tanuló csaknem négyszáz gyerek és a nevelők ma már korszerű körülmények között végezhetik feladatukat. A látványosan megszépült iskola a városközpont egyik meghatározó épülete lett.
Gólya Györgyné igazgató köszöntőjében a következőket mondta: Ez a gyönyörű óvoda, amely gazdagítja Nyíradony városát, egyúttal új lehetőséget is biztosít a gyerekeknek a növekedésre, nemcsak magasságban, hanem értelemben, erkölcsben és a hitéletben is. Az ünnepséget az óvodások és az iskolások műsora zárta.
A teljes beruházás 337 millió forintból valósult meg. Ebből a Hajdúdorogi Főegyházmegye 160 millió forintot nyert a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatán, a kormány pedig 177 millió forint támogatást biztosított a beruházáshoz.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .