Abortusztörvény készül Kanadában

A Justin Trudeau miniszterelnök vezette liberális kormány törvénytervezete ellen nyolcvanhét egyházi személy – köztük Thomas ­Collins bíboros, torontói érsek – emelt szót nyilvánosan azon a sajtótájékoztatón, amelyet január 29-én, hétfőn tartottak Torontóban.
Kanada azon kevés ország közé tartozik, ahol eddig nem volt hatályban terhességmegszakítással kapcsolatos törvény. Az észak-amerikai országban 1969-től csak olyan esetekben engedélyezték az abortuszt, ha a terhesség fenntartása az anya életét vagy egészségét veszélyeztette, ám a kanadai legfelsőbb bíróság 1988-ban alkotmányellenesnek nyilvánította e törvényi szabályozást. Azóta az országban nincs érvényben abortuszra vonatkozó törvényi előírás, vagyis a nők elméletileg bármikor élhetnek e beavatkozás lehetőségével.
A kanadai püspöki konferencia időről időre kifejezte határozott tiltakozását az abortusz ellen, s ezt tette most is a kormány törvénytervezete kapcsán.
Collins bíboros a más vallások képviselőivel közösen tartott sajtókonferencián úgy nyilatkozott, az egyházak nem akarnak vitába bocsátkozni, de mindig hangsúlyozzák, hogy az abortusz állami szintű elfogadásának sem vallási, sem ideológiai alapja nem lehet.

Forrás és fotó: Katholisch.de
Fordította: Gátas Judit

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .