Mindszenty-ösztöndíjak a legszegényebbekért

Mindszenty József sokat tett a legszegényebbekért, nemcsak zalaegerszegi plébánosként, hanem később már magas rangú egyházi vezetőként is – kezdte a sajtótájékoztatót a szombathelyi püspök. – Az esztergomi érseki palota felújítása helyett inkább az éhező emberek megsegítésére kért és kapott pénzt. Zalaegerszegen a szerdai napja mindig a szegényeké volt. Ilyenkor fogadta a nehéz sorsú embereket, meghallgatta őket, és segített is rajtuk. Sokat adott a rászorulóknak, gyakran saját vagyontárgyait is felajánlotta a megsegítésükre.
December 24-én este adományokkal megrakott szekeret küldött a városban élő szegényekhez, és maga is meglátogatta a rászoruló családokat. A zalaegerszegi plébánia minden évben 35 szegény sorsú diák taníttatását vállalta. Ezek a gondolatok vezették a Szombathelyi Egyházmegyét, amikor létrehozta az alapítványt, és ösztöndíjpályázatot hirdetett az alap- és a közép-, illetve a felsőoktatásban tanuló fiatalok számára. „Meggyőződésem, hogy a szegénységből való kitörés legfőbb útja a tanulás – mondta Székely János. – A szegénység gyakran újratermelődik. Ma körülbelül 700 ezer ember tartozik a leginkább leszakadó réteghez, köztük sok a roma. Ezek a családok gyakran nemzedékek óta küzdenek a nyomorral. A fölemelkedéshez a legnagyobb segítséget az jelenti, ha a gyerekek tanulnak. Ehhez szeretne támogatást nyújtani az egyházmegye.”
Az ösztöndíjakhoz anyagi forrást biztosít az egyházmegye, de nagyon várják magánszemélyek és vállalkozások felajánlásait is – árulta el Székely János. Az anyagi támogatást a Mindszenty József Alapítvány bankszámlaszámára várja az egyházmegye: 11747006-27251027 (OTP).
A támogatás nagy erőforrást jelent egy küzdeni akaró ember számára. Erről szólt Gomány Csaba roma jogászhallgató tanúságtétele, amelyet felolvastak a sajtótájékoztatón megjelenteknek. A pályázat részleteiről Tálas József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának igazgatója beszélt. Elmondta, hogy az alapítvány két ösztöndíjpályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévre. Az egyik az általános és középiskolások számára kiírt Mindszenty Köznevelési Ösztöndíj, a másik pedig a Mindszenty Felsőoktatási Ösztöndíj, amelyre a főiskolákon, egyetemeken tanulók pályázhatnak.
Mindkét ösztöndíjra olyan, a Szombathelyi Egyházmegye területén élő diákok nyújthatnak be pályázatot, akiknek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem legföljebb 60 ezer forint. A havonta folyósított támogatás összege 5–20 ezer forint lehet. A Mindszenty József Alapítvány kuratóriuma tíz hónapra – szeptembertől júniusig – ítéli oda az ösztöndíjakat, félévente értékeli a pályázatokat, és dönt róluk. Fontos, hogy a támogatást elnyert pályázóknak beszámolót is kell készíteniük az ösztöndíj felhasználásáról.
A pályázati feltételekről részletes tájékoztatás olvasható az egyházmegye honlapján (mar¬ti¬nus.hu), a Mindszenty József Alapítvány menüpontban. Innen tölthetők le a pályázati űrlapok is.
A sajtótájékoztató második felében arról esett szó, hogy a Mária Út Közhasznú Egyesület zarándoklatot szervez Ferenc pápa június 1-jén tartandó csíksomlyói szentmiséjére. A hívek vonattal utazhatnak a pápai szentmisére, a lelkivezetést Székely János vállalta. Bodor Gergely, a Mária Út Közhasznú Egyesület projektvezetője hozzátette: idén a Mária Út kiemelt figyelmet fordít a szervezett zarándoklatokra.
A csíksomlyói pápalátogatásra induló zarándokvonat lelki programjai között szerepel az elmélkedés, az elcsendesedés és a szentgyónás. A Mária Rádió helyi stúdiójának adása is emeli az utazás színvonalát.
A zarándokvonat május 31-én, pénteken, 16.40-kor indul Budapestről, a Keleti pályaudvarról. Szolnokon 18.02-kor, Püspökladányban pedig 19.07-kor áll meg, mindkét helyen lehetőség nyílik a csatlakozásra. A vonat másnap reggel 7.45-kor érkezik meg Csíkszeredába. A nyeregben bemutatandó szentmisére közösen vonulnak a zarándokok. A vonat június 1-jén 19.19-kor indul vissza Csíkszeredából, és a tervek szerint június 2-án, 8.10-kor érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Az érdeklődők a www.mariaut.hu oldalon találnak bővebb tájékoztatást a zarándoklatról.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .