Eucharisztikus kiállítás a kalocsai érseki könyvtárban

Fotó: Koprivanacz Kristóf

 

A könyvek akkor érik el céljukat, ha olvassák őket. Ha csak becsukva állnak, tetszhalott állapotban vannak – mondta a főpásztor. – A könyvek szükségesek múltunk megértéséhez, ezért egy olyan neves bibliotékának, mint a kalocsai érseki könyvtár, olyan köteteket is a közönség elé kell tárnia, amelyeket jobbára csak a kutatók vesznek a kezükbe. Az érsekség időszaki kiállítások keretében több mint egy évtizede minden esztendőben egy-egy újabb szeletét mutatja be a könyvtár kincseinek. A jézusi elvet alkalmazva a régi könyvekből mindig valami időszerűt vesz elő.
Az április 1-jén megnyílt idei tárlat témáját az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus adja, amelyet Budapesten rendeznek meg 2020-ban. E csodálatos rendezvényből mi, magyarok már kaptunk ízelítőt 1938-ban: számos fénykép és filmfelvétel őrzi a találkozó emlékét. Eugenio Pacelli bíboros, a későbbi XII. Piusz pápa volt az akkori eucharisztikus kongresszus kiemelt vendége; XI. Piusz pápa különleges küldötteként maga a kormányzó fogadta.
A rendezvény az egész országot áthatotta; olyan esemény volt, amely a protestáns testvéreket is megmozgatta, jóllehet ők mást vallanak az Eucharisztiával kapcsolatban, mint a katolikusok – fejtette ki Bábel Balázs.
Az érsek hangsúlyozta: az Eucharisztia esemény és hitvallás egyszerre. Alapításakor, az utolsó vacsorán Jézus azt akarta, hogy mindaz, ami ott történt, ne csupán a tanítványok szűk körének szokása legyen. Ezért mondta: „Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.” S ez az emlékezet az Egyház növekedésével együtt egyre több emberhez ért el. A templomokban ma tiszta áldozatot mutatunk be, napkelettől napnyugatig, a világ minden táján. Ahogy fordul a föld, minden egyes nap minden órájában elhangzanak valahol az átváltoztatás szavai.
A kalocsa-kecskeméti érsek az eucharisztikus kultúráról is szólt a kiállítás megnyitóján. Az évszázadok során csodálatos székesegyházak épültek, monstranciák, cibóriumok, miseruhák készültek, és csodálatos zeneműveket komponáltak, könyveket írtak az Eucharisztiáról. Az érseki könyvtár az elmúlt évszázadok kincseit őrzi, s átfogó képet ad arról, hogyan gondolkodtak a legszentebb Eucharisztiáról az elmúlt századokban. Az irodalom is számos alkalommal dolgozta fel ezt a témát – mondta a főpásztor, s példaként Babits Mihály Eucharisztia című költeményét, valamint Görgey Gábor Egy vacsora anatómiája című művét említette.
Beszéde végén Bábel Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy idén ünnepli az ország a II. Rákóczi Ferenc-emlékévet. Nagyon kevesen tudják, hogy a fejedelem negyvenoldalas elmélkedést írt az Eucharisztiáról, és a szentségekkel megerősítve halt meg – mondta a főpásztor.
Az ünnepi beszédet tárlatvezetés követte, amelyet Grócz Zita, az érseki könyvtár igazgatója tartott.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .