Mentorprogramot indítottak Sátoraljaújhelyen a piaristák

A sátoraljaújhelyi piarista rendház Csillogó szemek című pályamunkájával sikeresen pályázott a Bari Shej – Fátă Máré – Nagy Lány elnevezésű európai uniós pályázaton. Programjukban vállalták, hogy húsz, többségében roma származású középiskolás lányt mentorálnak a jövő év végéig annak érdekében, hogy a diákok ne maradjanak ki az iskolából, és szakmához vagy érettségihez jussanak.
Február 28-án, a projekt nyitórendezvényén Szabó László sátoraljaújhelyi piarista szerzetes, a projekt vezetője elmondta, a diákokat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település három középiskolájából választják ki. A munkát az iskolákban tanító nyolc mentorral végzik. A programnak része a személyes kísérés, a rendszeres családlátogatás, a kapcsolattartás a szülői házzal, illetve egy nyári tábor is. A lányok havonta természetbeni támogatásban is részesülnek.
A nyitórendezvényen ünnepi beszédet mondott Schanda Tamás János európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Langerné Victor ­Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. Szabó László piarista szerzetes a programot bemutatva elmondta, hogy e tevékenység szervesen illeszkedik piarista küldetéshez: olyan fiatalokat szólítanak meg, akikre a rendalapító, Kalazanci Szent József is felfigyelt volna; akiknek szociális hátterük, szűkös lehetőségeik miatt segítségre van szükségük ahhoz, hogy sikeresen elvégezzék az iskolájukat, és ezzel megalapozzák szép emberi életüket.
A rendezvény zárásaként a Csillogó szemek programban részt vevő intézmények munkatársai mutatták be saját szervezetük tevékenységeit.

Forrás és fotó: Szathmáry Melinda/Piarista.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .