Megmenekült a párizsi Notre-Dame egyik kincse

Sikerült megmenteni a gombásodástól és a víz okozta egyéb károsodásoktól egy, a XVIII. század elején készült, óriási méretű szőnyeget, amely a lángokban álló párizsi Notre-Dame oltása közben ázott el, április 15-én.
A Lajos Fülöp király által 1841-ben a párizsi Notre-Dame-székesegyháznak adományozott színpompás szőnyeg annyi vizet szívott magába, hogy súlya a háromszorosára, három tonnára nőtt. A bőségszarukkal és tarka virágkoszorúkkal gazdagon díszített szőnyeget a tűzoltás után sürgősen biztonságba helyezték, hogy megóvják a tetőzetről lecsöpögő ólomtartalmú víztől. A textíliát egy szélcsatornában kiszárították, végül lefagyasztották, hogy elpusztuljanak a gombák és más paraziták, amelyek kárt okozhatnának az anyagában.
A 25 méter hosszú és 7,35 méter széles gyapjúszőnyegre még hónapokig tartó restaurálás vár, de előtte bemutatják a nagyközönségnek a kulturális örökség napjain, szeptember 21–22-én, az állami bútor- és szőnyegvagyont kezelő ügynökség, a Mobilier National párizsi székhelyén.
Az értékes szőnyeget az elmúlt évtizedekben csupán két alkalommal terítették ki. Ezek közül az egyik II. János Pál pápa 1980-as látogatása volt.

Forrás és fotó: MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .