Meghallani a világ énekét

Egyre több a depressziós egyén a gátlástalan társadalomban, ahol félrelökik a gyengét, pedig nem erre születtünk, hanem hogy szeressünk” – mondta Székely János püspök a Táborkereszt szervezésében megrendezett XVI. Egyházi Konvent ülésén. A Cserkészet, környezet- és lélekvédelem címmel megrendezett találkozó apropóját a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nemrég megjelent, Felelősségünk a teremtett világért című körlevele adta. Az ülésen Virth József ciszterci atya mutatott rá arra, bár a család a hit átadásának elsődleges helyszíne, nagy szerepe van ebben a plébániáknak, egyházi iskoláknak és olyan közösségeknek, mint a cserkészet.

– Korunk embere válságban van, ezért nehezen találja meg hivatását, képtelen a teljes önátadásra, pedig sem a házasságban, sem a papságban vagy a szerzetben nem lehet önátadás nélkül boldogan élni – emelte ki Virth József. – Fontos a lelkipásztor vagy az őrsvezető személye, hogy olyan embert neveljen, aki meghallja és követi Isten hívó szavát.

Beer Miklós püspök felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekeknek felejthetetlen élményeket kell nyújtani, mert amit átélnek vagy éppen elmulasztanak, azt nem lehet később megismételni. Pedig ezen közösségi élmények során tudják megízlelni az Istennel való kapcsolat örömét, békéjét, és átélni az ima csodáját. Egy cserkész számára magától értetődik a természet szeretete és védelme. De tudatosítjuk- e magunkban azt, hogy miért fontos például a víz? – Mert Isten ajándéka, amelyet őrizni kell – válaszolt a feltett kérdésre Hamza István, a szombathelyi kerület elnöke, aki több vízitúrát szervezett már a Dunán cserkészek számára. Az előadó megdöbbentő képsorokat mutatott a természetszennyezésről, de gyönyörű felvételeket is hozott hazánk természeti szépségeiről. – Takarékosabban kell élnünk – figyelmeztetett Beran Ferenc. – Fel kell fedeznünk a világ énekét, és ebbe a harmóniába nekünk is be kell kapcsolódnunk. A vidéki ember jobban érzi azt, hogy dalol a természet, de a városi ember már nem hallja meg. Itt van fontos feladata a cserkészetnek, amikor kiviszi a gyerekeket a természetbe, és rányithatja a figyelmüket a szépségre. Farkas Péter szociológus kiemelte: a városi fiataloknak nem a pláza műzöldjében kéne járniuk, hanem országunk szép tájait kéne fölfedezniük. Az iskolában hiányzik az egészségtudatos nevelés, ezért kötelezővé kéne tenni az óvodától az egyetemig a családi életre, az ökológiára, az egészséges életre való nevelést. Brückner Ákos biztatta a paptestvéreket, támogassák az egyházközségükben működő cserkészcsapatok munkáját, és minél többen aktívan vegyenek részt a munkában. Ezt segítheti Szár Gyula Gergely premontrei atya kezdeményezése, az interneten életre hívott „virtuális papi cserkészcsapat”, így a közösségi portálokon és a levelezőlistákon keresztül tartani tudják egymással a kapcsolatot.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .