Meggyilkolt papok és lelkipásztori segítők 2008-ban

Ázsiában az érseken kívül hat papot és egy önkéntes kisegítőt öltek meg Irakban, Indiában, Srí Lankán, a Fülöp-szigeteken és Nepálban. Indiában a papi áldozatok között említi a hírügynökség a negyvenöt éves Bernard Digal atyát, az indiai Orissa állam Cuttack-Bhubaneswar egyházmegyéjének gazdasági vezetőjét.

Abdra Pradesh államban Thomas Pandippallyil 38 éves szerzetes pap lett erőszak áldozata, miközben misézni ment egy faluba. Uttarakhand államban, Észak-Indiában a 60 éves Samuel Francis atya holttestét találták meg, önkéntes kisegítőjével együtt. Mariampillai Xavier Karanutranam plébánost, a társadalmi kiengesztelődésért küzdő papot Srí Lankán áprilisban ölték meg, amikor a kormányalakulat katonáit figyelmeztette a tamil lázadók által elhelyezett aknákra. A Fülöp-szigeteken az 55 éves Jesus Reynaldo Roda missziós szerzetest gyilkolták meg, aki a vallásközi párbeszéd központját vezette Tabawanban. Nepál kicsiny katolikus közösségének első papi áldozata a szalézi Johnson Moyalan, 15 kilométerre az indiai határtól.

Latin-Amerikában öt papot öltek meg: kettőt Mexikóban, egyet-egyet Venezuelában, Kolumbiában és Brazíliában. A mexikói Julio Cesar Mendoza Acuma 33 éves volt, Gerardo Manuel Miranda Avalos pedig 45 éves. Caracasi otthonában holtan találták az 50 éves Pedro Daniel Orellana Hidalgót. Medellinben ölték meg Jaime Ossa Toro idős atyát, egy missziósintézet vezetőjét. Afrikában három papot, egy szerzetest és egy önkéntes segítőt gyilkoltak meg Kenyában, Guineában, Nigériában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A három közül kettőt Kenyában találták meg holtan: egy szemináriumi vicerektort és egy plébánost. Európában két jezsuita szerzetes pap, Otto Messmer és Victor Bétancour halt erőszakos halált Moszkvában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .