Mit vár az új évtől?

Legyünk a teremtett világ „angyalkái”
Ifj. Zlinszky János egyetemi oktató

A 18. életévét betöltött korosztályt arra biztatnám, hogy ha érdekli környezetének jövője, akkor tudatos választópolgárként ne feledje el, hogy másfél éven belül három fontos választás lesz hazánkban: az európai uniós, a nemzeti és az önkormányzati. Ne restelljünk elmenni olyan rendezvényekre, ahol uniós, nemzeti, illetve önkormányzati képviselők mutatkoznak be, és tegyük fel nekik azokat a kérdéseket, hogy ők mit kívánnak tenni a környezet fenntarthatóságának érdekében. A fiatalok választása ugyanis saját eljövendő életükről szól.

Másrészt nagyon aláhúznám azt, amit II. János Pál pápa mondott 2002-ben, a velencei nyilatkozatban a környezeti etikáról: hogy lényegében a szívünk megváltozására, megtérésre van szükség ezen a téren is, azaz be kell látnunk, hogy a fogyasztói, alapvetően önzésre beállított mentalitás, életmód úgy, ahogy van, fenntarthatatlan hosszú távon. Emlékszem, hogy régebben adventben vagy nagyböjtben volt egy olyan szokás keresztény körökben, hogy egy kalapból kihúztuk valakinek a nevét, és próbáltunk észrevétlenül jót tenni az illetővel az ünnepi időszakban, vigyázni rá, hogy segítsük, támogassuk, s ne bántsuk meg… Ezt akkoriban „angyalkázásnak” hívtuk.

Valahogy ilyen módon kellene fordulnunk a környezetünk felé is: legyünk a teremtett világ „angyalkái”! Gondoljunk arra, hogy mi az, amit nem tettünk meg vagy rosszul tettünk a környezetünk szempontjából. Ne csak ünnepi alkalmakkor, hanem mindennap tegyünk valamit, hogy a madarak, a fák jobban érezzék magukat, a víz vagy a levegő tisztább legyen. Erről szól a természetfeletti „uralkodás” isteni parancsa is. Amikor Jézus megmossa tanítványai lábát, ezzel a megrendítő cselekedettel azt üzeni övéinek: ha én, akit uratoknak, mestereteknek ismertek el, így tettem, akkor ti is így cselekedjetek. A természet védelmére is vonatkoztathatjuk az üzenetet: a teremtés uraiként szolgáljátok, üdítsétek fel, „tisztítsátok” meg a rátok bízottakat. Nevezhetjük ezt környezettudatos viselkedésnek is, amelynek azonban ez a jézusi, belső indíttatás a megfelelő alapja.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .